Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Wall Street, με το βλέμμα των επενδυτών στην υπόθεση της καταγγελίας κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για παράνομη συμπεριφορά κατά μία τηλεφωνική του συνδιάλεξη με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, καθώς και στις τελευταίες εξελίξεις στο “μέτωπο” της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 32,32 μονάδες ή 0,12%, με τον ευρύτερο S&P 500 να σημειώνει πτώση 8,90 μονάδων ή 0,30% και τον τεχνολογικό Nasdaq να κινείται επίσης σε αρνητικό έδαφος, κατά 43,75 μονάδες ή 0,54%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καταγγέλλων (που ανήκει στις τάξεις των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών) τον πρόεδρο Τραμπ σημειώνει ότι έλαβε πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ο πρόεδρος χρησιμοποίησε τη θέση του αρχηγού του κράτους προκειμένου να πιέσει ξένο ηγέτη να επέμβει στην προεκλογική διαδικασία εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ.

Περισσότερα στοιχεία για την καταγγελία, που αφορά – όπως όλα δείχνουν – τις επαφές Τραμπ – Ζελένσκι και τις σχετικές με τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του αναφορές του Τραμπ, θα γίνουν γνωστά κατά την κατάθεση του ασκούντος χρέη διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Ασφαλείας των ΗΠΑ, Joseph Maguire, στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα.

Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος είχε δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τηλεφωνικής επαφής του Τραμπ με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, μετά την εκλογή του τελευταίου, στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ πράγματι φαίνεται να ζητά έρευνα για τις δραστηριότητες του γιου του τέως αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος σήμερα διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει προεδρικών εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη, η Wall Street έκλεισε με κέρδη, μετά την δήλωση Τραμπ ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα μπορεί να συναφθεί «νωρίτερα του αναμενομένου».

Το πρακτορείο Bloomberg, εξάλλου, ανέφερε ότι η Κίνα αναμένεται να αυξήσει τις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των νέων επαφών των δύο χωρών σε ανώτερο επίπεδο τον Οκτώβριο.

Η Κίνα αύξησε επίσης τις εισαγωγές χοιρινού από τις ΗΠΑ, όπως επιβεβαίωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Nike (1,22%), Procter&Gamble (0,90%) και McDonald’s (0,86%), ενώ των απωλειών εκείνες των Cisco Systems (-1,78%), Dow Inc. (-1,17%) και Walt Disney (-1,12%).

Στα μάκρο της ημέρας, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου κράτησε αμετάβλητη τη μέτρηση του ΑΕΠ στα τελικά στοιχεία για το β’ τρίμηνο του έτους που ανακοίνωσε σήμερα, αν και τα εταιρικά κέρδη αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα και οι επιχειρηματικές επενδύσεις εμφάνισαν μεγαλύτερη πτώση.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,0%, όπως  ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, αφήνοντας αμετάβλητη την προηγούμενη μέτρηση. Το α΄ τρίμηνο η οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 3,1%, μετά από ανάπτυξη 2,9% συνολικά το 2018.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αναπτύχθηκαν με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό το προηγούμενο τρίμηνο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση, ενώ μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4,6% το β΄ τρίμηνο, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για 4,7%. Το πρώτο τρίμηνο οι δαπάνες είχαν εμφανίσει άνοδο 1,1%.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις υποχώρησαν κατά 1,0% αντί για 0,6% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Παράλληλα, οι δαπάνες σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 4,8%, ξεπερνώντας την προηγούμενη εκτίμηση του 4,5%.

Τέλος, τα μετά φόρων εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 3,3% το β΄ τρίμηνο αντί για 4,8% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης