Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές, καθώς η είδηση για το νέο lockdown στην Αυστρία και της επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία λόγω κορωνοϊού έπληξε το επενδυτικό κλίμα, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 0,33% στις 486,08 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί 2,3%. Παράλληλα, ο έτερον πανευρωπαϊκός Stoxx 50 έχασε 0,62% στις 4.356,47 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 16.159,97 μονάδες με πτώση 0,38%, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε 0,45% στις 7.223,57 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,42% στις 7.112,29 μονάδες ενώ στην Αυστρία ο ATX σημείωσε “βουτιά” 3,08% στις 3.711,22 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,68% στις 8.753,20 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 1,17% στις 27.337,46 μονάδες.

Η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο, καθώς πολλές χώρες καταγράφουν καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να επιβάλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αυστρία μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει από την Δευτέρα ολικό, εθνικό lockdown και θα κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του πληθυσμού από την 1η Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να γίνει έτσι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνει εκ νέου τέτοιου είδους μέτρα για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ, μετά το κλείσιμο της διάσημης υπαίθριας Χριστουγεννιάτικης Αγοράς του Μονάχου και μετά την είδηση ότι η Αυστρία θα επιβάλλει από τη Δευτέρα ολικό, εθνικό lockdown, σειρά πήρε σήμερα η υπαίθρια Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Βαυαρίας, ελέω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Το κρατίδιο έχει επίσης επιβάλλει lockdown σε όλες τις περιφέρειες που έχουν εβδομαδιαίο ποσοστό κρουσμάτων 1.000 ανά 100.000 άτομα.  Σε αυτές τις περιοχές, μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια, καθώς και πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη πάντως ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σπεύσει να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης που δρομολόγησε στο ξέσπασμα της κρίσης, παρά το ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε σήμερα ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα εξασθενίσει από το 2022, επομένως η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να συσφίξει την πολιτική της καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πνίξει την οικονομική ανάκαμψη.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιστροφής των lockdowns στην Ευρώπη απομακρύνουν τους πληθωριστικούς φόβους, με τους αναλυτές να επαναξιολογούν την στάση τους όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Η άσχημη επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη απομακρύνει το  ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μία αύξηση των επιτοκίων καθώς κάτι τέτοιο θα έβαζε σε κίνδυνο την ανάκαμψη.

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 0,8% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας ελαφρά τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 0,5%.

Εξαιρουμένων των καυσίμων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Οκτώβριο έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,6%, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με “εκτίναξη” των τιμών της ενέργειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης