Απώλειες καταγράφουν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι δείκτες της Wall Street, ακολουθώντας το διεθνές αρνητικό κλίμα, καθώς η είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και έχουν τεθεί σε καραντίνα εντείνει την πολιτική αβεβαιότητα, την ώρα που η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο δείκτης Dow Jones “χάνει” 156 μονάδες ή 0,56% και κινείται στις 27.660 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,68% στις 3.358 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 1,04% στις 11.208 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι τρεις δείκτες πάντως έχουν ανακτήσει μέρος των προσυνεδριακά υψηλότερων απωλειών τους που ακολούθησαν την είδηση για την υγεία του Αμερικανού προέδρου, ενώ ακόμη κινούνται σε τροχιά να ολοκληρώσουν την εβδομάδα με κέρδη.

Η αποκάλυψη από τον ίδιο τον Τραμπ, μέσω Twitter, ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, όπως και η σύζυγός του Μελάνια, ενισχύει την αβεβαιότητα που επικρατεί εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου, καθώς ήδη εκφράζονται φόβοι σχετικά με την μετεκλογική κατάσταση και την πιθανότητα πολιτικής αναταραχής για εβδομάδες, με ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν θα είναι αποδεκτό και από τα δύο πολιτικά στρατόπεδα στη χώρα.

Ορισμένοι επενδυτές δε, έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται ότι η καραντίνα του Τραμπ μπορεί να πλήξει την προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου, την ώρα μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι ο ανθυποψήφιός του προηγείται στην προεδρική “κούρσα”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, οι traders παρακολουθούν στενά και τις εξελίξεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας, με την Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει αργά το βράδυ της Πέμπτης το Δημοκρατικό σχέδιο ύψους 2,2 τρισ. δολ., ωστόσο αυτό δεν μπορεί να κυρωθεί σε νόμο εάν δεν το ψηφίσουν οι πλειοψηφικοί Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία και δεν το υπογράψει ο πρόεδρος της χώρας.

Το αρνητικό σημερινό κλίμα στην αγορά, επιβαρύνουν έτι περαιτέρω και τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, την ώρα μάλιστα που παραμένει το αδιέξοδο για το νέο πακέτο τόνωσης.

Παρότι η αμερικανική οικονομία προσέθεσε 661.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο και το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 7,9%, για ένατο διαδοχικό μήνα, τα στοιχεία καταδεικνύουν τη μικρότερη βελτίωση από την έναρξη της προσπάθειας ανάκαμψης τον Μάιο, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι αργή. Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση του MarketWatch οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για 800.000 νέες θέσεις εργασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης