Σημαντικά κέρδη άνω του 1% αποκόμισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατά την σημερινή συνεδρίαση υποβοηθούμενοι από το θετικό κλίμα στην Ασία και τις ΗΠΑ και ενώ συνεχίζεται το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ωστόσο σε επίπεδα μήνα, οι ευρωαγορές δεν απέφυγαν τις απώλειες, με τον European Stoxx 600 να αποχαιρετάν τον Οκτώβριο με απώλειες 5,6%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ οι επενδυτές εμφανίζονται λιγότερο ανήσυχοι για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας μετά τις πρόσφατες καθησυχαστικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας στο Fox News ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνηση του «θα κάνει μια σπουδαία συμφωνία με την Κίνα», αμβλύνοντας τις ανησυχίες για τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της εμπορικής διένεξης με το Πεκίνο.

Είχε προηγηθεί ένα δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο έφερε την αμερικανική κυβέρνηση να προετοιμάζεται για την επιβολή νέων δασμών εάν οι συνομιλίες του Τραμπ με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου της G20 δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,7%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,64%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax σημείωσε κέρδη 1,42%, ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε κατά 2,31% και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,29%. Με κέρδη 1,6% έκλεισε ο SMI στην Ελβετία.

Στην περιφέρεια τώρα, ο ισπανικός IBEX σημείωσε κέρδη 1,03%, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,23% και ο πορτογαλικός PSI 0,48%.

Στα εταιρικά νένα, η ισπανική Banco Santander ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του γ΄ τριμήνου αυξήθηκαν 36% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο στα 1,99 δισ. ευρώ.

Βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη κατέγραψε και η Telefonica με τον ισπανικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό να ανακοινώνει κέρδη 1,14 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 36% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αύξηση κερδών ανακοίνωσε και η γαλλο-ολλανδική Air France-KLM, ενώ η φαρμακευτική Sanofi εμφάνισε αυξημένα έσοδα για το τελευταίο τρίμηνο.

Στα μάκρο της ημέρας, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 2,2% τον Οκτώβριο, από 2,1% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat.

Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012.
Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αναμένεται να ενισχυθεί στο 1,1% από 0,9% τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, στο 8,1% παρέμεινε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2018, αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα και μειωμένη από τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν ήταν στο 8,9%.

Αυτό παραμένει το χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρωζώνη από το Νοέμβριο του 2008.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης