Με απώλειες κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, καθώς το άγχος των επενδυτών εντείνεται μετά την αύξηση-ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ, αλλά και στον απόηχο των αποτελεσμάτων των τραπεζικών stress test που ανακοίνωσε χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η ραγδαίως επιδεινούμενη εικόνα που δίνουν τα στοιχεία για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ συνεχίζει να αποτελεί εστία προβληματισμού για τους επενδυτές. Μόνο την Πέμπτη, οι αμερικανικές πολιτείες κατέγραψαν αύξηση-ρεκόρ με πάνω από 37.000 νέα κρούσματα, ξεπερνώντας το επίπεδο των 36.188 από τις 24 Απριλίου, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg στα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, τα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τα 2,4 εκατ. ενώ η ραγδαία άνοδος των νέων νοσηλειών και κρουσμάτων – κυρίως στις νότιες και δυτικές πολιτείες – οδήγησε ορισμένους κυβερνήτες να αναστείλουν την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. Πιο αναλυτικά, οι πολιτείες του Τέξας, της Νότιας Καρολίνα, της Λουιζιάνας και του Κάνσας ανακοίνωσαν ότι θα “παγώσουν” προς το παρόν τα σχέδια για το άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν καραντίνα 14 ημερών στους επισκέπτες από πολιτείες με αυξημένα κρούσματα.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 0,81% στις 25.538 μονάδες, την ώρα που ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,44% στις 3.070 μονάδες, ενώ και ο βιομηχανικός Nasdaq χάνει  0,30% στις 9.987 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν του κορονοϊού, οι επενδυτές αξιολογούν και τα αποτελέσματα των ετήσιων τραπεζικών stress tests τα οποία ανακοίνωσε χθες η Federal Reserve.

Η κεντρική τράπεζα ζήτησε από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες να αναστείλουν τις επαναγορές μετοχών και να περιορίσουν τα μερίσματα τους προκειμένου να διαφυλάξουν κεφάλαια εν μέσω της ύφεσης που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού.  

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άλμα 8,2% τον Μάιο καθώς οι καταναλωτές επέστρεψαν μαζικά στα καταστήματα μετά το “κλείδωμα” των προηγούμενων εβδομάδων.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος που έχει ποτέ καταγραφεί στην έρευνα που διεξάγει το υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ από το 1959.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ωστόσο ότι το εισόδημα των Αμερικανών υποχώρησε 4,2% τον Μάιο μετά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τα αμερικανικά νοικοκυριά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης