Με μικρές απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της αμερικανικής Federal Reserve για την αναμόρφωση της πολιτικής της προκειμένου να έχει μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης η είδηση ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, παραιτείται λόγω ανησυχιών για την υγεία του.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε μικρές απώλειες 0,43% στις 369,11 μονάδες. Παρά την πτώση, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη άνω του 1,7%, μετά τα σχόλια του Ζερόμ Πάουελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι θα επιτρέπει πλέον στον πληθωρισμό να ξεπερνά τον επίσημο στόχο του 2% χωρίς να προχωρά σε προληπτικές αυξήσεις των επιτοκίων της για να συγκρατεί τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η νέα στρατηγική της Fed ουσιαστικά σημαίνει ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δοθεί η αναγκαία ώθηση στην οικονομία για να ανακάμψει από την κρίση του κορονοϊού.

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,48% στις 13.033,20 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε μικρές απώλειες 0,26% στις 5.002,94 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,62% στις 5.962,93 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB  έχασε 0,03%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,6%.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε την παραίτηση του για λόγους υγείας. «Έπρεπε να καταπολεμήσω την ασθένεια και να θεραπευτώ και δεν ήμουν πραγματικά σε τέλεια κατάσταση όσον αφορά την κατάσταση της υγείας”, δήλωσε ο Άμπε την Παρασκευή. “Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον λαό της Ιαπωνίας».

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ευρωζώνη ενισχύθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο, εμφανίζοντας βελτίωση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, μετά την πτώση – ρεκόρ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο λόγω του κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε στις 87,7 μονάδες από 82,4 τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 85 σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στις εταιρικές ειδήσεις, οι μετοχές της Centrica, μητρικής της British Gas, σημείωσαν άνοδο σχεδόν 5% στην κορυφή του πανευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς, παρά την ανακοίνωση της είδησης ότι η British Gas πλήρωσε συνολικά 2,3 εκατ. δολάρια για την κακή μεταχείριση μιας αλλαγής σε έναν πάροχο για μετρητές προπληρωμής, σύμφωνα με το Reuters. Ο ρυθμιστής ενέργειας Ofgem είπε ότι αποφάσισε να μην αναλάβει επίσημη δράση επιβολής.

Η Rolls-Royce δήλωσε ότι θα πουλήσει περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια λίρες. Οι μετοχές της έχασαν περίπου 3%, στο άκουσμα της είδησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης