Με αρνητικό πρόσημο κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street την Παρασκευή με τις ανησυχίες για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να επανέρχονται στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα συναντηθεί σύντομα με τον Κινέζο ομόλογο.

Τα futures του βιομηχανικού Dow Jones χάνουν 115 μονάδες, τα futures του S&P 500 διολισθαίνουν 13,50 μονάδες, ενώ τα futures του Nasdaq υποχωρούν 53 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανησυχία για τις εντάσεις στο εμπόριο επιβαρύνουν σήμερα το επενδυτικό κλίμα στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ πριν από την 1η Μαρτίου, την ημέρα που εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο εμπόριο.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσει στην αύξηση των δασμών από το 10% στο 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολ. Το Πεκίνο από την πλευρά του έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι θα υιοθετήσει ανάλογα αντίμετρα.

Τον προβληματισμό εντείνουν και οι αναφορές ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι κοντά στο να απαγορεύσει κινεζικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στα αμερικανικά ασύρματα δίκτυα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει σύντομα το σχετικό εκτελεστικό διάταγμα προκειμένου να τεθεί σε ισχύ πριν από το συνέδριο κινητής τηλεφωνίας MWC Barcelona το οποίο θα διεξαχθεί στις 25-28 Φεβρουαρίου 2019, στην Ισπανία.

Από το πεδίο της νομισματικής πολιτικής, ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την πορεία των επιτοκίων, σημειώνοντας το βράδυ της Πέμπτης ότι πλέον η στάση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι ελαφρώς περιοριστική, ενώ η τράπεζα θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο για την βραδύτερη ανάπτυξη και τον πιο αδύναμο από το αναμενόμενο πληθωρισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης