Πτωτικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street την Πέμπτη, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε τουρκικό έδαφος νωρίτερα το μεσημέρι, αλλά και με το βλέμμα στην ανιούσα την οποία φαίνεται να ξαναπαίρνει το πετρέλαιο.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 293,62 μονάδες ή 0,88%, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 36,08 μονάδες ή 0,84%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 171,34 μονάδες ή 1,29%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαπραγματεύσεις των Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια, με τη μεσολάβηση του Τούρκου ομολόγου τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οδήγησαν σε ελάχιστη πρόοδο, δύο και πλέον εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς δεν υπήρξαν απτά αποτελέσματα για κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους.

Οι αγορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρακολουθούν εντατικά την εξέλιξη του πολέμου στην Ευρώπη και την πορεία των τιμών της ενέργειας. Το πετρέλαιο τύπου Brent, που χτες υποχώρησε 13%, κερδίζει σήμερα περί το 5%, στα 116,50 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI, που έχασε χτες 12%, κερδίζει σήμερα 4%, στα 112,98 δολ. το βαρέλι.

Ασήμι, παλλάδιο και σιτάρι, μεταξύ άλλων βασικών εμπορευμάτων, σημειώνουν πρωτοφανή ράλι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις υψηλές τιμές να ρίχνουν βαριά σκιά στις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας, όπως εκείνες των Chevron and Exxon Mobil κινούνταν ανοδικά.

Η μετοχή της Amazon ενισχύεται περί το 4%, μετά την ανακοίνωση split της μετοχής της “20 προς 1” και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 10 δισ. δολ.

Η μετοχή της Goldman Sachs υποχωρούσε κατά 2%, αφού λίγο πριν την έναρξη των συναλλαγών ανακοίνωσε ότι σταματά την επιχειρηματική δραστηριότητά της στη Ρωσία. Έγινε έτσι μία από τις πρώτες παγκόσμιου βεληνεκούς επενδυτικές τράπεζες που πράττουν κάτι τέτοιο μετά την κήρυξη του πολέμου από πλευράς του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης