Χωρίς να μπορεί να αποφασίσει, εάν οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία της χώρας αλλά και της Ευρώπης είναι ικανές να δώσουν ένα σαφές σήμα τοποθετήσεων κινήθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας τη διατήρηση της αβεβαιότητας των επενδυτών. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 655,10 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 652,18 μονάδων (-0,28%) και 655,97 μον. (+0,30%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 600 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,28%, στις 1.721,65 μονάδες, ενώ στο -0,08% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.083,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 424,24 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,80% (σημειώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα), ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,74%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 5,91%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από αρκετό καιρό οι τράπεζες δείχνουν πιο μετριοπαθείς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευσή τους και σε αυτό έχουν συμβάλει σημαντικά οι προσπάθειες επιτάχυνσης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων καθώς και το πλάνο δράσεων μέσα από τις τιτλοποιήσεις το οποίο η κάθε τράπεζα αναμένεται να επικοινωνήσει μέσα στον Μάρτιο. Στο τέλος του επόμενου μήνα θα γνωρίζουμε

α) ποιο ή ποια πλάνα τιτλοποιήσεων θα ακολουθήσει η κάθε τράπεζα,

β) πόσο θα στοιχίσει στα κεφάλαια της και

γ) πόσο γρήγορα θα οδηγήσει την κάθε τράπεζα στον στόχο των “κανονικών” μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. 

Έτσι, από το μέσο Ιανουαρίου η αγορά βελτίωσε την αποτίμηση της κατά 3,5 δισ. ευρώ και 140 τίτλοι βρίσκονται υψηλότερα από την αρχή του έτους. 

Αντίστοιχα ο Γενικός Δείκτης είναι αυξημένος κατά 7% αλλά το κυριότερο από όλα είναι ότι αντιστράφηκε μια τάση εκροών επί 7 συνεχόμενους μήνες από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές όπως καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Εθνική έκανε ένα late rally κλείνοντας στο τέλος με κέρδη 3,24%, με τον ΟΛΠ να ακολουθεί με +3,16%, μετά τα θετικά στοιχεία που ανακοίνωσε για το 2018.

Κέρδη 1,96% σημείωσε η Alpha Bank και 1,27% η Aegean, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Λάμδα και Μυτιληναίος. 

Στον αντίποδα, η Πειραιώς, αν και ενδοσυνεδριακά κέρδιζε 2,04%, τελικά έκλεισε με απώλειες 2,25%, με τις Jumbo, Eurobank και Φουρλή να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Τιτάν, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης