Άνοδος στο άνοιγμα της Wall Street με τα βλέμματα στη Fed

Άνοδος στο άνοιγμα της Wall Street με τα βλέμματα στη Fed

Άνοδο καταγράφουν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι δείκτες της Wall Street, διευρύνοντας τα κέρδη που "έγραψαν” στη χθεσινή συνεδρίαση, παρά τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Μάιο που έδειξαν ότι ενισχύθηκαν με τον ασθενέστερο ρυθμό από το 2010.

Το θετικό κλίμα στην αγορά τροφοδοτούν και σήμερα οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, εχθές ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας εξασθενήσει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί προσεκτικά την πρόσφατη κλιμάκωση της εμπορικής έντασης και θα αντιδράσει, εάν χρειαστεί, για να διασφαλίσει ότι η οικονομία αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς.

Οι επενδυτές ερμήνευσαν τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη σαν ένδειξη ότι η Fed ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια, που διαμορφώνονται σε ένα εύρος μεταξύ 2,25% και 2,50%, προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και να στηρίξει την οικονομία.

Εξάλλου, τα αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε ο ιδιωτικός τομέας τον Μάιο, ερμηνεύονται επίσης ως ένα ακόμα σημάδι ότι η αμερικανική οικονομία εξασθενεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα το ADP Research Institute, οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προσθέτουν θέσεις εργασίας τον Μάιο, ωστόσο ο αριθμός των νέων θέσεων ήταν ο μικρότερος των τελευταίων εννέα ετών.

Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε μόλις 27.000 θέσεις εργασίας, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 173.000 θέσεις σε δημοσκόπηση της Econoday. Μάλιστα τα στοιχεία του ADP έδειξαν ότι οι μικρές αμερικανικές επιχειρήσεις έχασαν 52.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο. Οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις πρόσθεσαν 11.000, ενώ οι μεγάλες άλλες 68.000 θέσεις.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 2,09% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε.

Το κλίμα επιβάρυναν σε έναν βαθμό τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών Markit για τη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Μάιο, η οποία επιβραδύνθηκε αισθητά.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI για τον κλάδο υποχώρησε στις 50,9 μονάδες τον Μάιο από 53,0 μονάδες τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η Markit. Ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε επίσης στις 50,9 μονάδες.

«Τα στοιχεία του Μαίου ενισχύουν τα ανησυχητικά σημάδια για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

«Με την εξαίρεση του Φεβρουαρίου του 2016, οι επιχειρήσεις ανακοίνωσαν την πιο αδύναμη επέκταση [της δραστηριότητας] των τελευταίων 5,5 ετών καθώς η επιβράδυνση λόγω της εμπορικής αντιπαράθεσης ενισχύεται».

Οι εμπορικές διενέξεις λοιπόν συνεχίζουν να απασχολούν τους επενδυτές, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει την αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα από το Μεξικό προϊόντα από την προσεχή Δευτέρα.

Τη στιγμή, μάλιστα, που συνεχίζεται η κόντρα με την Κίνα και ενώ το Πεκίνο φέρεται να προσανατολίζεται να περιορίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ στις σπάνιες γαίες, που αποτελούν ζωτικής σημασίας πρώτη ύλη για την κατασκευή πολλών προϊόντων τεχνολογίας.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, πάντως, δήλωσε στο Bloomberg, την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν τα μέτρα τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα διαταραχθεί η πρόσβασή τους στις σπάνιες γαίες.

Δείκτες - Στατιστικά

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,33% στις 25,415,84 μονάδες, ο S&P καταγράφει άνοδο 0,22% στις 2.809,66 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,13% στις 7.537,10 μονάδες.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, στο προσκήνιο βρίσκεται η μετοχή της Apple, μετά τις δηλώσεις του Tim Cook στον CBS News ότι δεν αναμένει να λάβει η Κίνα μέτρα κατά της εταιρείας, στέλνοντας τη μετοχή 2,4% υψηλότερα,

Κέρδη καταγράφει επίσης ο τίτλος της UnitedHealth Group, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το διανεμόμενο μέρισμα κατά 20%, στα 1,08 δολάρια ανά μετοχή.

Ανοδικά κινείται και ο τίτλος της Salesforce, που ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη πρώτου τριμήνου αυξημένα κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση κερδοφορίας.

Στον αντίποδα, απώλειες σημειώνει η μετοχή της GameStop, καθώς τα κέρδη πρώτου τριμήνου της εταιρείας απογοήτευσαν τους αναλυτές.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019, 17:25