Το θετικό ξεκίνημα στην Ευρώπη οδήγησε ανοδικά σήμερα τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες ενώ αυξημένες ήταν οι αποδόσεις των ομολόγων, ύστερα από τη δεύτερη μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική Fed για φέτος.

Οι αναταραχές στο εμπόριο οδήγησαν κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να προχωρήσουν φέτος και πάλι σε μέτρα στήριξης φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε χθες, όπως ήταν αναμενόμενο, μια μικρή μείωση των επιτοκίων, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα δύο μηνών, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται πλέον στο 1,75-2%, μετά τη μείωσή του κατά ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%).

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας διατήρησαν σταθερά τα αρνητικά τους επιτόκια.

Όλα αυτά ήταν αρκετά για να οδηγήσουν τον βρετανικό FTSE, τον γερμανικό δείκτη Dax καθώς και τους δείκτες σε Παρίσι, Μιλάνο και Μαδρίτη νωρίτερα σε άνοδο μεταξύ 0,2% και 0,8%. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο κατά 1,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησε κατά 0,5% καθώς οι απώλειες 1% στο Χονγκ Κονγκ και η πτώση κατά 1,1% των μετοχών της Ινδίας αντιστάθμισε τα κέρδη κατά 0,4% του ιαπωνικού Nikkei και των κινεζικών bluechip.

Ανοδικά κινούνταν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των διετών αμερικανικών τίτλων ανήλθαν στο 1,75% ενώ των 10ετών γερμανικών Bund σημείωσαν νωρίτερα αύξηση περίπου 2 μονάδων βάσης στο -0,49%.

Στην αγορά συναλλάγματος, οι ανακοινώσεις από την Τράπεζα της Ιαπωνίας είχαν ως αποτέλεσμα το γεν να σημειώσει αύξηση από το χαμηλό επτά εβδομάδων έναντι του αμερικανικού δολαρίου και καταγράψει σχεδόν άλμα έναντι του δολαρίου Αυστραλίας.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τον στόχο της για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1% και τη δέσμευση της να κατευθύνει τις αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων γύρω στο 0%. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενδεχομένως και τον επόμενο μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης