Σε ρυθμό κερδών συνεχίζουν οι Dow και S&P 500 της Πέμπτης, ενώ ο Nasdaq παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις με εναλλαγή προσήμων, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι επισπεύδει τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων και πως θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της μέσα στο 2022.

Οι αποφάσεις της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εξάλειψαν έναν από τους παράγοντες αβεβαιότητας που «βάρυναν» την επενδυτική διάθεση το προηγούμενο διάστημα και συγκεκριμένα το τι σκόπευε να κάνει με τα επιτόκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει την επίσπευση του tapering, ενώ προέβλεπε τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

Οι αξιωματούχοι της Fed «βλέπουν» ακόμα και τρεις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάση κάθε φορά. έως το τέλος του 2022, με το επιτόκιο αναφοράς να αυξάνεται στο 0,90%.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να συνεχιστούν το 2023, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 1,6% και στη συνέχεια στο 2,1% το 2024, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός και να επανέλθει κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Federal Reserve.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων, που ξεκίνησε πέρυσι, προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία εν μέσω πανδημίας, με βάση τον νέο σχεδιασμό αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022, αντί για τον Ιούνιο που είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Η Fed, εξάλλου, εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος θα ανέλθει στο 4%, ήτοι η οικονομία θα τρέξει με ταχύτερο ρυθμό από το 3,8% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο, ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει στο 3,5%.

Στο μεταξύ, στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, εξέλιξη που πιθανότατα αντανακλά την ιδιαιτερότητα της περιόδου με τις προσωρινές προσλήψεις λόγω της εορταστικής περιόδου, παραμένοντας ωστόσο κοντά το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 ετών.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 18.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 206.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν μειωθεί στις 188.000 αρχικές αιτήσεις.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,35% στις 36.055 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,27% στις 4.721 μονάδες, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό μετά το ρεκόρ της 10ης Δεκεμβρίου, ενώ ο Nasdaq κινείται με μικρές διακυμάνσεις πέριξ των 15.540 μονάδων.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 21 κινούνται με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται οι Amgen (+2,92%), IBM (+2,44%) και Caterpillar (+2,27%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Home Depot (-1,58%) και Apple (-1,33).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης