Ενισχύθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των θετικών μάκρο ΗΠΑ – Κίνας. Οι επενδυτές εστιάζουν και στο Brexit καθώς εχτές η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε όλες τις εναλλακτικές στη Συμφωνία Αποχώρησης την οποία διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε περίπτωση που η Βουλή δεν βρει λύση που να συγκεντρώνει πλειοψηφική αποδοχή στις τάξεις της, η Βρετανία θα εγκαταλείψει το μπλοκ των 28 χωρών χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,35%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,61% στις 11.751,90 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 5.423, 47 μονάδες και ο δείκτης του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 1,02% στις 7.392,23 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,35% στις 9.368 μονάδες ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,02%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία για την εργοστασιακή παραγωγή και τις κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο επισκίασαν τα μάλλον απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων, ενισχύοντας το θετικό αίσθημα από την ανάκαμψη της μεταποίησης στην Κίνα.

Στα μάκρο της ημερας, οι τιμές παραγωγού της ευρωζώνης αυξήθηκαν όπως αναμενόταν τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη σημείωσαν άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, ενώ σε ετήσια βάση η άνοδος διαμορφώθηκε στο 3%.

Η βρετανική κατασκευαστική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε ελαφρώς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, καθώς οι επιχειρήσεις συνέχισαν να αναβάλλουν τα μεγάλα κατασκευαστικά projects εξαιτίας της αβεβαιότητας για το Brexit.

Ο κατασκευαστικός ΡΜΙ της IHS/Markit διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες από τις 49,5 μονάδες αλλά παρέμεινε χαμηλότερα των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, και αποτελεί το πρώτο πτωτικό σερί δύο μηνών από τον Αύγουστο του 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης