Με θετικά ως επί το πλείστον πρόσημα κινήθηκαν την Τετάρτη οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να αναμένουν τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για τη νομισματική της πολιτική, καθώς και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας για τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,36%, ενώ ο EuroStoxx 50 κινήθηκε επίσης ανοδικά κατά 0,25%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κλάδος ο οποίος ηγήθηκε των κερδών ήταν εκείνος των προσωπικών και οικιακών αγαθών, με άνοδο της τάξης του 1,7%, εν μέσω ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων. Η γαλλική LVMH σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των εταιρειών του κλάδου, μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων για το δ’ τρίμηνο του 2018. Οι μετοχές σημείωσαν άλμα της τάξης του 7%.

Η ελβετική εταιρεία παραγωγής συστατικών για φάρμακα Lonza Group βρέθηκε αντίθετα μεταξύ των “πρωτοπόρων” σε απώλειες, την ημέρα που ανακοίνωσε ότι ο CEO της, Richard Ridinger, αποχωρεί τον Μάρτιο. Η μετοχή της σημείωσε απώλειες της τάξης του 7,3%.

Η γαλλική εταιρεία πληροφορικής Atos, εξάλλου, βρέθηκε σε θέση οδηγού μεταξύ των κερδισμένων της ημέρας, μετά την ανακοίνωση της ότι σχεδιάζει να προσφέρει στους επενδυτές ως παροχή το 23,4% των μετοχών της εισηγμένης θυγατρικής της, Worldline SA, γεγονός που οδήγησε τη μετοχή της σε άλμα 6,7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πεδίο των μάκρο, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο καταγράφει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα από τις εμπορικές διενέξεις συνεχίζει να επιβαρύνει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) υποχώρησε κατά 1,2 μονάδες στην Ευρωζώνη στις 106,2 μονάδες και κατά 1,4 μονάδες στην Ε.Ε. στις 106,1 μονάδες.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης ο δείκτης αυξήθηκε μόνο στη Γαλλία (+0,5), μειώθηκε σε Γερμανία (−0,8), Ιταλία (−1,3) και Ολλανδία (−4,1), ενώ παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στην Ισπανία (+0,1).

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα της στις σινοαμερικανικές διαπραγματεύσεις, με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Liu He να φθάνει εντός της ημέρας στην Ουάσινγκττον για συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να πραγματοποιήσουν σημαντική πρόοδο στον δρόμο για μια συνολική εμπορική συμφωνία.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές και επενδυτές εκφράζουν σκεπτικισμό για το κατά πόσον οι διαφορές των δύο πλευρών είναι εύκολο να γεφυρωθούν, ειδικά σε ζητήματα όπως η πνευματική ιδιοκτησία και η μεταφορά τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά την Fed, η γενική αίσθηση είναι ότι δεν θα κινηθεί προς νέα αύξηση επιτοκίων, λόγω των σημαδιών οικονομικής επιβράδυνσης.

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX ήταν ο μόνος με απώλειες μεταξύ των βασικών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (-0.28%), κλείνοντας στις 11.187,52 μονάδες. Ο γαλλικός CAC σημείωσε άνοδο 0,95% στις 4,974.76 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 1,36%, στις 6.945,25.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο (+0.34%) κλείνοντας στις 19.769,50 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινήθηκε αρνητικά (-0,52%) στις 9.072 μονάδες.
Δ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης