Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αιχμή ένα ράλι των μεταλλευτικών μετοχών, αλλά το κλίμα παραμένει εύθραυστο, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα άρχισαν να εφαρμόζουν νέους δασμούς στις εκατέρωθεν εισαγωγές τους.

Οι δασμοί της Ουάσιγκτον, ύψους 15%, σε μία σειρά κινεζικών προϊόντων ισχύουν από την Κυριακή, ενώ η Κίνα άρχισε να εφαρμόζει νέους δασμούς σε μία λίστα προϊόντων των ΗΠΑ, αξίας 75 δισ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν για συζητήσεις αργότερα τον Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε κέρδη 0,38% στις 13.00 (ώρα Ελλάδας), μετά τις απώλειες 1,6% που είχε τον Αύγουστο, ενώ ο ευαίσθητος στο εμπόριο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης κατέγραφε μικρότερη άνοδο (0,15%), καθώς ο εμπορικός πόλεμος, που έχει αναστατώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και προκαλέσει φόβους για παγκόσμια ύφεση, μαίνεται για περισσότερο από έναν χρόνο.

«Παρά την αισιόδοξη άποψη της αγοράς, πιστεύουμε ότι η τελική προοπτική όσον αφορά την εμπορική διαμάχη είναι δυσκολότερο να προβλεφθεί με κάποια εμπιστοσύνη», δήλωσε ο επικεφαλής για τις επενδύσεις της UBS Global Wealth Management.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καθώς οι εμπορικές εντάσεις έχουν γίνει ο κύριος παράγοντας που καθοδηγεί τις μετοχές, σπουδαιότερος και από τη νομισματική πολιτική, συμβουλεύουμε να μην υπάρξει σημαντική αύξηση της έκθεσης σε μετοχές – ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν μία επαρκή στρατηγική κατανομή», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης