Ανοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη καθώς κάποιες επιφυλακτικές κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την σταδιακή άρση των περιορισμών στις οικονομίες και κοινωνίες τους δίνουν ελπίδα στους επενδυτές ότι ενδεχομένως η οξεία φάση της κρίσης να έχει περάσει.

Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, εξετάζουν πλέον την άρση ορισμένων εκ των περιορισμών στην κοινωνική και οικονομική ζωή καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων υποχωρεί σταθερά μέρα με την ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ισπανία επέτρεψε την επανέναρξη, ήδη από τη Δευτέρα, συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στους τομείς των κατασκευών και της μεταποίησης, ενώ από σήμερα επιτρέπει και τη λειτουργία επιχειρήσεων άλλων κλάδων.

Η Γερμανία, εξάλλου, προχωρά ήδη στον σχεδιασμό του πώς θα επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας τη Δευτέρα στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,6% και έκλεισε στις 333,91 μονάδες. Ο δείκτης συμπλήρωσε ταυτόχρονα ένα εντυπωσιακό σερί πέντε διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων με συνολικά κέρδη 8%. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το Νοέμβριο του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,25% στις 10.696,56 μονάδες, κρατώντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το θετικό πρόσημο, ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε μικρότερα κέρδη 0,4% στις 4.523,91 μονάδες, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ ο βρετανικός δεν κατάφερε να ακολουθήσει σε ανοδικό έδαφος και υποχώρησε 0,9% στις 5.791,31 μονάδες.
Ο βρετανικός δείκτης έχει υποχωρήσει στις δύο από τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,5%.

Ώθηση στο κλίμα έδωσαν και τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα που έδειξαν μείωση των εξαγωγών, αλλά με πολύ μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα,οι εξαγωγές της Κίνας, αποτιμημένες σε δολάρια, μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 6,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,9%. Αναλυτές σε έρευνα του πρακτορείου Reuters ανέμεναν πτώση της τάξης του 14%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης