Ανοδικά κινείται η Wall Street την Πέμπτη, με τους επενδυτές να επιδοκιμάζουν, από τη μία, τη μείωση επιτοκίων από τη Fed, να αφομοιώνουν ωστόσο παράλληλα τα σχόλια του προέδρου της, Jerome Powell, ότι η μείωση δεν εγκαινιάζει μια περίοδο γενικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Οι επενδυτές μοιάζουν να προσπαθούν να “ισοφαρίσουν” τις χτεσινές απώλειες όταν, ως αποτέλεσμα των δηλώσεων Powell, η Wall Street έκλεισε με σημαντικές απώλειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 49,16 μονάδες (+0.18%) στις 26.913,43 μονάδες, ο S&P 500 αυξάνεται κατά 7.70 μονάδες (+0.26%) στις 2.988,08 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 53,20 μονάδες (+0,65%) στις 8.228,62 μονάδες.

Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια, συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 2008, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε, χθες, μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα επιτόκια της στο εύρος του 2% έως 2,25% από 2,25% έως 2,5% προηγουμένως, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος συρρίκνωσης του ισολογισμού της. Και οι δύο αποφάσεις επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα, οι δηλώσεις Powell στη συνέντευξη Τύπου μονοπώλησαν την προσοχή της αγοράς, με τον κεντρική τραπεζίτη να ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης δεν σηματοδοτεί την έναρξη ενός ευρύτερου κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις απογοήτευσαν τους επενδυτές που περίμεναν από τη Fed να υιοθετήσει πιο επιθετική στάση όσοn αφορά το ενδεχόμενο και νέων μειώσεων των επιτοκίων, οδηγώντας χθες Τετάρτη τους δείκτες της Wall Street σε απώλειες άνω του 1%.

Οι επενδυτές στο μεταξύ συνεχίζουν να αξιολογούν μια σταθερή ροή εταιρικών αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου.

Μεταξύ των εταιρειών που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σήμερα είναι οι Verizon Communications, Dunkin Brands Group, Qualcomm, General Motors και Yum Brands.

Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσε και η είδηση ότι ο Τζεφ Μπέζος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, πούλησε 968.148 μετοχές της εταιρείας συνολικής αξίας 1,84 δισ. δολ., σύμφωνα με σχετική ενημέρωση προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στα μάκρο της ημέρας, τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 8.000 στις 215.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουλίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 210.000.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι λεγόμενες συνεχιζόμενες αιτήσεις -αυτές που υποβάλλονται από ανέργους που δεν έχουν δουλειά για περισσότερο από μία εβδομάδα- αυξήθηκαν κατά 22.000 στις 1.699.000 την εβδομάδα έως τις 20 Ιουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης