Ανοδικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στις προσδοκίες για βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως στην υποχώρηση που καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων, μετά από αρκετές ημέρες ανόδου.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 40,21 μονάδες ή 0,12% και κινείται στις 32.668,18 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 15,66 μονάδες ή 0,40% στις 3.928,76 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 104,11 μονάδες ή 0,79% στις 13.319,34 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων τις προηγούμενες εβδομάδες, εν μέσω προσδοκιών για βελτίωση της οικονομίας αλλά και φόβων για αύξηση του πληθωρισμού, οδήγησε χαμηλότερα την αγορά. Το κλίμα στην αγορά επιβάρυνε την Παρασκευή και η απόφαση της Fed να μην επεκτείνει τη χαλάρωση των αναγκαίων κεφαλαιακών επιπέδων στις τράπεζες, μέτρο που είχε ληφθεί εν μέσω της πανδημίας.

Ωστόσο, σήμερα η υποχώρηση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα επιτρέπει στην αγορά και κυρίως τους τεχνολογικούς τίτλους να κινηθούν υψηλότερα.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται γύρω στο 1,68%, αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό 14 μηνών του 1,75% που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς μετοχών, διότι τα φορολογικά κίνητρα, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η διάθεση των εμβολίων είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σημαντική άνοδο της οικονομίας και σε αύξηση του πληθωρισμού, γεγονός που εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να προχωρήσει συντομότερα από το αναμενόμενο σε αύξηση των επιτοκίων της, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των αξιωματούχων της.

Οι επενδυτές σήμερα, μάλιστα, περιμένουν τα σχόλια αξιωματούχων της Federal Reserve, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να αποκτήσουν ακόμη πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Στα μάκρο της ημέρας, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά από την χειρότερη φάση της πανδημίας, τον προηγούμενο Απρίλιο, σύμφωνα με τον δείκτη εθνικής δραστηριότητας του Chicago Fed.

Ο δείκτης, ο οποίος μετρά τη συνολική οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, μειώθηκε στις -1,09 μονάδες τον Φεβρουάριο από την αναθεωρημένη μέτρηση των +0,75 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν από την αρχική μέτρηση των 0,66 μονάδων.

Ο τρίμηνος κινητός μέσος όρος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να εξομαλύνει τη μεταβλητότητα, μειώθηκε σε -0,02 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις +0,46 μονάδες τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης Chicago Fed είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος 85 οικονομικών δεικτών. Μόλις 34 από τις δείκτες είχαν θετική συνεισφορά τον προηγούμενο μήνα.

Οι δείκτες που αφορούν στην παραγωγή συνέβαλαν αρνητικά κατά 0,85 μονάδες στον δείκτη τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από τις +0,37 μονάδες τον Ιανουάριο.

Οι κατηγορίες προσωπικής κατανάλωσης και στέγασης συνέβαλαν αρνητικά 0,29% στον δείκτη του περασμένου μήνα, χαμηλότερα από τις +0,27 μονάδες τον Ιανουάριο.

Πηγή: Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης