Ήπια κέρδη καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην εμπορική διένεξη των ΗΠΑ με την Κίνα, μετά τα νέα πυρά από την Ουάσιγκτον με στόχο την κινεζική Huawei.

Στο ταμπλό, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 15 μονάδες ή 0,52% στις 2.861 μονάδες και ο βιομηχανικός Dow Jones, επίσης βρίσκεται 0,52% υψηλότερα στις 25.747 μονάδες. Κέρδη της τάξης του 0,54% καταγράφει και ο τεχνολογικός Nasdaq ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 7.838 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου βρίσκονται “καθ’ οδόν” προς την τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones μόνο οι δύο καταγράφουν απώλειες (Apple και 3M) ενώ οι υπόλοιπες 28 κινούνται σε θετικό έδαφος.

Χθες Τετάρτη κάποια ψήγματα αισιοδοξίας είχαν επανέλθει στην αγορά εν μέσω αναφορών ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα καθυστερήσει την απόφαση του για την επιβολή νέων δασμών σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων για περίοδο έως και έξι μηνών.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε εξάλλου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι “πολύ πιθανό” να πραγματοποιήσουν νέες συναντήσεις με την Κίνα για το εμπόριο το επόμενο διάστημα, παρά την επιβολή εκατέρωθεν δασμών τις προηγούμενες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο στην πορεία της χθεσινής ημέρας, η αμερικανική κυβέρνηση εξαπέλυσε νέα πυρά με εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από χώρες που θεωρούνται “ξένοι αντίπαλοι”.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι θα προσθέτει την Huawei στη λίστα των οργανισμών που εμπλέκονται σε δραστηριότητες “που είναι αντίθετες με τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα”.

Εκπρόσωπος του υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι αντίθετο με την επιβολή μονομερών κυρώσεων από ξένες χώρες σε κινεζικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ κάλεσε την Ουάσινγκτον να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής Walmart Inc. σημειώνει άνοδο άνω του 3,29% μετά την ανακοίνωση κερδών που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το πρώτο τρίμηνο, αν και τα έσοδα δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες.

Άλμα άνω του 5% σημειώνει εξάλλου η Cisco Systems καθώς τα αποτελέσματα της εταιρείας δικτύων και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.

Στα μάκρο της ημέρας, ανοδικά κινήθηκαν τον Απρίλιο οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών αυξήθηκαν 5,7% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,235 εκατ.

Παράλληλα, οι οικοδομικές άδειες, που αποτελούν αξιόπιστο δείκτη της μελλοντικής δραστηριότητας στον κλάδο, αυξήθηκαν 0,6% από τον Μάρτιο. Αυτή ήταν η πρώτη μηνιαία άνοδος από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 5,4% στις ενάρξεις και 1,7% στις οικοδομικές άδειες.

Από την αγορά εργασίας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 16.000 στις 212.000 για την εβδομάδα μέχρι τις 11 Μαΐου. Οι αναλυτές ανέμεναν οι αιτήσεις να φτάσουν τις 220.000.

Τέλος, ανέκαμψε τον Μάιο η μεταποιητική δραστηριότητα στις μεσοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Philadelphia Fed.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Philly Fed σκαρφάλωσε σε υψηλό τεσσάρων μηνών στις 16,6 μονάδες το Μάιο από 8,5 μονάδες τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τον δείκτη στις 10,1 μονάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης