Σε ανοδικό έδαφος ξεκινούν τις συναλλαγές της Πέμπτης οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις βαριές απώλειες της Τετάρτης, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ολοκληρώνεται σήμερα.

Οι αγορές γνώρισαν χθες τις χειρότερες απώλειες από τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς οι δύο χώρες της Ευρωζώνης με το μεγαλύτερο ΑΕΠ, Γαλλία και Γερμανία, ανακοίνωσαν και νέα μέτρα «κλειδώματος» σε μια νέα προσπάθεια να περιορίσουν την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο τις τελευταίες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, ότι προχωρά σε πανεθνικό lockdown, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε προαναγγείλει μερικό lockdown σε όλη τη Γερμανία έπειτα από συμφωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων.

Η βρετανική κυβέρνηση, στο μεταξύ, βρίσκεται επίσης υπό πίεση για νέα μέτρα, με τα νέα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες, σύμφωνα με μελέτη του Imperial College London.

Με την οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη να πλήττεται εκ νέου από την έξαρση της πανδημίας, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στις σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν πάντως ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της και τις αγορές τίτλων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, υιοθετώντας στάση αναμονής προς το παρόν.

Οι αναλυτές περιμένουν πάντως η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να αναφερθεί σήμερα στην πιθανότητα περαιτέρω στήριξης της οικονομίας τους επόμενους μήνες, καθώς οι προοπτικές επιδεινώνονται και πάλι λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,5% στις 343,95 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,6% στις 11.630,32 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 καταγράφει άνοδο 0,5% στις 4.595,79 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,4% στις 5.603,14 μονάδες.  

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινείται με μικρά κέρδη 0,1%.

Στο ραντάρ των επενδυτών παραμένουν και οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Credit Suisse ανακοίνωσε σήμερα πτώση 38% στα καθαρά της κέρδη για το τρίτο τρίμηνο, καθώς η πανδημία και οι αντιξοότητες στην αγορά συναλλάγματος επιβάρυναν τα αποτελέσματά της.

Μεγάλη πτώση κερδών ανακοίνωσε και η Royal Dutch Shell PLC για το τελευταίο τρίμηνο. Ειδικότερα, ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 489 εκατ. δολ. για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 5,88 δισ. δολ. έναν χρόνο νωρίτερα, καθώς η υποχώρηση των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η αδύναμη ζήτηση συνεχίζουν να πλήττουν τα αποτελέσματά του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης