Για πέμπτη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει κέρδη, ανεβάζοντας την συνολική του απόδοση κοντά στο 5,5%. Η κακή εκκίνηση της νέας χρονιάς δίνει πλέον τη θέση της σε μια σημαντική χρηματιστηριακή κίνηση με σχετικό βάθος και ανάλογες προοπτικές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,93% στις 638,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 625,17 μονάδων (-0,15%) και 638,22 μον. (+1,93%).
Η υπεραπόδοση των τραπεζών επέτρεψε και σε αρκετά blue chips να διορθώσουν ενδοσυνεδριακά, βελτιώνοντας παράλληλα και τη ρευστότητα της αγοράς

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 26,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,6 εκατ. τεμάχια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,17%, στις 1.685,60 μονάδες, ενώ στο -0,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 999,42 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,36% στις 469,34 μονάδες.

Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε να υπεραποδίδει, καλύπτοντας το έδαφος της υστέρησης που εμφάνισε στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της ανοδικής αντίδρασης, η οποία εξελίσσεται πλέον σε μία αξιόλογη κίνηση.
Μάλιστα, η υπεραπόδοση των τραπεζών επέτρεψε και σε αρκετά blue chips να διορθώσουν ενδοσυνεδριακά, βελτιώνοντας παράλληλα και τη ρευστότητα της αγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ερώτημα είναι τι είναι αυτό που στηρίζει την τρέχουσα αντίδραση, ενώ μερικές ημέρες νωρίτερα, το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ.
Η αγορά αναμένει αύριο την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία ενδέχεται να προειδοποιήσει τον Τσίπρα να μην αποκλίνει της μεταρρυθμιστικής του πορείας
Ο προφανής λόγος είναι η θετική στάση των ξένων αγορών, οι οποίες διανύουν μια “ήρεμη” εβδομάδα μετά τον επεισοδιακό Δεκέμβριο.

Το ΧΑ επηρεάστηκε και επηρεάζεται από το αίσθημα των ξένων χαρτοφυλακίων, αφού αυτά είναι που διαθέτουν τη μεγαλύτερη δύναμη των συναλλαγών.

Τέλος, η αγορά αναμένει αύριο την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία ενδέχεται να προειδοποιήσει τον Τσίπρα να μην αποκλίνει της μεταρρυθμιστικής του πορείας. Στην αρχή της χρονιάς η κυβέρνηση πήρε πίσω μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το δίκαιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, που η ΕΕ είχε ζητήσει.

Επίσης ανέστειλε την περικοπή συντάξεων και διένειμε ως “κοινωνικό μέρισμα” 710 εκατ. ευρώ σε 1,4 εκατ. οικογένειες. Έτσι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν ότι η Ελλάδα ήδη βρίσκεται στον δρόμο για το επόμενο πακέτο βοήθειας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Εθνική ξεχώρισε με το +8,40% που κατέγραψε, με την Πειραιώς να ακολουθεί με άνοδο 6,56% και τις Alpha Bank και Σαράντη με κέρδη 4,95% και 4,29% αντίστοιχα.

Στο +3,85% έκλεισε η Eurobank, ΟΤΕ και Μυτιληναίος κέρδισαν 2,37% και 2,08% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Coca Cola, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Λάμδα, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι μετοχές των Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia, Φουρλή, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Βιοχαλκο, ΔΕΗ και Aegean, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε χωρίς μεταβολή.

Στον αντίποδα, η Jumbo έκλεισε με μικρές απώλειες, η Ελλάκτωρ υποχώρησε κατά 0,97% ενώ ο ΟΛΠ έχασε 1,87%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης