Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ενός νέου προγράμματος μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων, καθώς και μετά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν πιθανή ελάφρυνση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,20%, στις 390,48 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα περιλαμβάνει αγορές τίτλων αξίας 20 δισ. τον μήνα για όσο διάστημα η διοίκηση της Τράπεζας κρίνει απαραίτητο. Ο Μάριο Ντράγκι  ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΚΤ περικόπτει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,5%, όπως ακριβώς ανέμεναν και οι αναλυτές.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μετάθεση κατά δύο εβδομάδες της επιβολής δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά και προϊόντα συνολικής αξίας 250 δισ. δολ. (σε ετήσια βάση), η οποία ήταν προγραμματισμένη για την 1η Οκτωβρίου.

Η μετάθεση για τις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Τραμπ, αποτελεί “ένδειξη καλής θέλησης” εν όψει των διαπραγματεύσεων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για τη διευθέτηση των μεταξύ τους εμπορικών διαφορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ευρώπη, το Brexit παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, παρά την αναστολή λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε στην πίεση και δημοσίευσε τον σχεδιασμό της για την περίπτωση ενός “ασύντακτου” Brexit (χωρίς συμφωνία με την ΕΕ) την Τετάρτη το βράδυ, αποκαλύπτοντας ότι ενδέχεται, σε μια τέτοια περίπτωση, να υπάρξουν σοβαρές διαταραχές στα σύνορα με τη Γαλλία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα αποθέματα σε φαρμακευτικό υλικό και συγκεκριμένους τύπους τροφίμων.

Το σχέδιο, με τίτλο “Operation Yellowhammer”, θεωρεί πιθανές τις διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις, καθώς και μια σχετική χαλάρωση της δημόσιας τάξης στο ΗΒ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε εταιρικά νέα, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι θα εξετάσει ενδελεχώς την πρόταση εξαγοράς 36,6 δισ. δολαρίων από πλευράς του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ για το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με την ηγεσία της Ιταλίας να τονίζει ότι θα παρακολουθεί στενά το θέμα, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα του ιταλικού χρηματιστηρίου.

Στο ταμπλό, ο δείκτης Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, σημείωσε άνοδο 0,65%, στις 3.539,75 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX “κέρδισε” 0,42%, στις 12.410,90 μονάδες, με τον γαλλικό CAC να σημειώνει άνοδο 0,44%, στις 5.642,86 και τον βρετανικό FTSE 100 να κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,06%, στις 7.342,34.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,93%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 της τάξης του 0,25%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης