Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης με τους επενδυτές να παραμένουν πάντως επιφυλακτικοί μετά τους χθεσινούς κλυδωνισμούς που υποχρέωσαν τον βιομηχανικό Dow Jones σε βουτιά 2,9%.

Ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 3% ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq 3,5% στη χειρότερη συνεδρίαση του 2019 για την αμερικανική αγορά μετά την απόφαση της Κίνας να αφήσει το γουάν να διασπάσει το ψυχολογικό επίπεδο των 7 γουάν/δολ. σε μία κίνηση που ερμηνεύτηκε ως περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης με τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επενδυτική ψυχολογία στηρίζει σήμερα η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να δρομολογήσει μέτρα σταθεροποίησης του γουάν έναντι του δολαρίου, ορίζοντας κεντρική ισοτιμία αναφοράς μεταξύ των δύο νομισμάτων, νωρίς το πρωί της Τρίτης, στα 6,9683 γουάν ανά δολ.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ με την οποία κατηγορούσε επισήμως το Πεκίνο για “χειραγώγηση νομίσματος”, για πρώτη φορά από το 1994, ανοίγοντας την πόρτα σε νέες κυρώσεις και αυξάνοντας περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις των δύο χώρων.

Το γουάν διαπραγματεύεται σήμερα στα 7,0214/δολ. παραμένοντας κοντά σε χαμηλό 10 ετών. Η κεντρική τράπεζα της χώρας επιτρέπει στο γουάν ένα περιθώριο διακύμανσης 2% από το κεντρικό σημείο που έχει καθορίσει έναντι του δολαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείκτες στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 133,92 μονάδες (0,53%) στις 25.856,34 μονάδες, ο S&P 500 προσθέτει 18,25 μονάδες (0,64%) στις 2.862,60 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 71,02 μονάδες (0,93%) στις 7.798,27 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 26 κινούνται με θετικό πρόσημο και μόλις τέσσερις με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Microsoft Corp. στα 134,68 δολ. με άνοδο 1,90% και ακολουθούν η Visa με κέρδη 1,5% στα 171,40 δολ. και η Apple  στα 196,28 δολ. με άνοδο 1,47%.

Οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Chevron (-0,56%), η 3M (-0,51%) και η Dow (-0,48%).

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενδεχομένως να οδηγήσουν  την Federal Reserve να πραγματοποιήσει και νέες μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία που δείχνει να χάνει τη δυναμική της κυρίως λόγω της επιβράδυνσης του μεταποιητικού κλάδου.

Την επενδυτική προσοχή συγκεντρώνουν παράλληλα οι τελευταίες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων με την περίοδο των αποτελεσμάτων να οδεύει πάντως προς την ολοκλήρωση της.

Η SeaWorld Entertainment Inc. ανακοίνωσε σήμερα κέρδη β΄ τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αν και τα έσοδα δεν επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις.

Από την πλευρά της, η Icahn Enterprises του ακτιβιστή επενδυτή Carl Icahn, ανακοίνωσε έσοδα 2,19 δισ. δολ. για το δεύτερο τρίμηνο από 3,42 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν εξάλλου τα αποτελέσματα της Regeneron Pharmaceuticals Inc.. ενώ στον αντίποδα η Dean Foods Co. ανακοίνωσε ζημιές που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης