Ανοδικά κινούνται οι μετοχές της Wall Street, ωθώντας τους S&P 500 και Dow Jones κοντά σε ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας, βλέποντας ενθαρρυντικά σημάδια.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 54,52 μονάδες (+0,20%) κινούμενος στις 27.149 μονάδες, με τον γενικό S&P να ενισχύεται κατά 0,21% (+6,30 μονάδες) στις 3.013 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 11,54 μονάδες ή 0,14%, στις 8.194 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θετικά επιδρούν στην αγορά οι αναφορές ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζει να εξαιρέσει εκατοντάδες κινεζικά προϊόντα από τους επιβληθέντες δασμούς. Ειδικότερα, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει να εξαιρέσει προϊόντα όπως τα πλαστικά καλαμάκια, οι προμήθειες για κατοικίδια ζώα, τα ποδήλατα και τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια από τους δασμούς 25% που έχει επιβάλει σε κινεζικά αγαθά 250 δισ. δολ. όπως μεταδίδει το Politico.

Οι εξαιρέσεις έρχονται ενώ οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει -σε χαμηλόβαθμο επίπεδο- τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, με την ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος για πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τον Οκτώβριο και μετά τις προειδοποιήσεις των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη αυτή την εβδομάδα ότι ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνα έχει αρχίσει να επιβαρύνει υπέρμετρα τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Federal Reserve την Τετάρτη μείωσε τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, για δεύτερη διαδοχική φορά, επικαλούμενη την αυξημένη αβεβαιότητα και την επιβράδυνση της δραστηριότητας ιδιαίτερα στο κλάδο της μεταποίησης. Ανάλογες προειδοποιήσεις έκαναν αυτή την εβδομάδα και οι κεντρικές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας μετά τις συνεδριάσεις τους για τα επιτόκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της St. Louis Federal Reserve, James Bullard, στο μεταξύ, αναφέρθηκε σήμερα στους λόγους που τον οδήγησαν να διαφοροποιηθεί στην τελευταία συνεδρίαση της Fed, ζητώντας μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο τραπεζίτης σημειώνει ότι επιθυμούσε μια πιο επιθετική μείωση των επιτοκίων «λόγω των ενδείξεων ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδύνει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης