Ισχυρές απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις και τις κινήσεις τους τις μάλλον απαισιόδοξες εκτιμήσεις του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Τζέρομ Πάουελ, καθώς οι ελπίδες για μια άμεση και δυναμική οικονομική ανάκαμψη υποχωρούν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,18%, στις 326,70 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ηγείται των απωλειών με 2,9%, αλλά και όλους τους κλάδους και τα βασικά χρηματιστήρια να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος. Ο Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, υποχώρησε κατά 1,85%, στις 2.758,55 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX έχασε 1,99%, στις 10.337,02 μονάδες, ο γαλλικός CAC 1,65% στις 4.273,13 και ο βρετανικός FTSE 100 “βυθίστηκε” 2,75%, στις 5.741,80 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 1,83%, στις 16.869,50 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 1,29%, στις 6.545,60 μονάδες.

Ο επικεφαλής της Fed ανέφερε την Τετάρτη ότι κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες πιθανόν να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν επιπλέον εργαλεία για να τραβήξουν τις χώρες τους έξω από τον οικονομικό “κυκλώνα”, ο οποίος στις ΗΠΑ έχει κοστίσει τουλάχιστον 20 εκατ. θέσεις εργασίας και έχει προκαλέσει επίπεδα οικονομικού και ανθρώπινου πόνου “που είναι δύσκολα να περιγραφούν με λόγια”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πορεία προς την έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με τον Τζ. Πάουελ, είναι ακόμη μακρά, καθώς βασιλεύει η αβεβαιότητα και σοβαροί κίνδυνοι περαιτέρω επιδείνωσης.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 2,9 εκατ. άτομα υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζουν οι αρχές για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού συνεχίζουν να πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα.

Οι συνολικές αιτήσεις στους δύο μήνες κατά τους οποίους ο κορονοϊός πλήττει την οικονομία των ΗΠΑ φτάνουν πλέον τις 36,5 εκατ.

Μόνο τον Απρίλιο χάθηκαν συνολικά 20,5 εκατ. θέσεις εργασίας, οδηγώντας το ποσοστό της ανεργίας στο δυσθεώρητο, ειδικά για την πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, 14,7%, το υψηλότερο ποσοστό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πίσω στην Ευρώπη, η Zurich Insurance Group ανακοίνωσε ότι ενέγραψε στα βιβλία της 280 εκατ. δολ. για το α’ τρίμηνο για απαιτήσεις αποζημιώσεων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ εκτίμησε ότι για το σύνολο του έτους το ποσό θα φτάσει τα 750 εκατ. δολ.

Στο κάτω “άκρο” του Stoxx 600, η βρετανική Countryside Properties είδε τη μετοχή της να βυθίζεται κατά άνω του 17%, καθώς ο κορονοϊός συνέτριψε τα κέρδη της, με τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη να σημειώνουν πτώση 38%.

Στο άλλο άκρο, η σουηδική NIBE Industrier είδε τη μετοχή της να σημειώνει κέρδη 3,7%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης