Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους της προηγούμενης συνεδρίασης. Τα επενδυτικά βλέμματα παρέμειναν στραμμένα σε Ιταλία και σε Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 355,07 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε κέρδη 1,61%, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,03% και ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 έκλεισε στο +1,47%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,41% και ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,06%.

Μεταξύ των κλάδων με την καλύτερη επίδοση βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, κερδίζοντας σχεδόν 2% με τη στήριξη των εύθραυστων ιταλικών ιδρυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Banco BPM, η Uni Banca και η Intesa Sanpaolo έκλεισαν όλες με θετικά πρόσημα με “φόντο” τα δημοσιεύματα πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Matteo Salvini ενδέχεται να είναι έτοιμος να αναθεωρήσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2019.

Παρολ’ αυτά η ΕΕ ανακοίνωσε έκτοτε πως θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας εάν η χώρα εξακολουθήσει να αρνείται να υποβάλει έναν προϋπολογισμό που να συμμορφώνεται με τους κανόνες της.

Στις πολιτικές εξελίξεις, το βλέμμα είναι στραμμένο στην Τερέζα Μέι η οποία σήμερα μετέβη στις Βρυξέλλες για να συζητήσει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όλες τις εξελίξεις γύρω από το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δέχεται ευρεία κριτική από όλο το πολιτικό φάσμα ενώ αιωρούνται ανησυχίες πως μπορεί σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόταση μομφής.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις της ημέρας, η Assicurazioni Generali SpA ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει το χρέος της καθώς προβλέπει ανάπτυξη στην Ασία και στη Λατινική Αμερική, κατά την παρουσίαση της στρατηγικής της για το 2019-2021.

Η ιταλική ασφαλιστική εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει το χρέος της κατά 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, αυξάνοντας παράλληλα τα κέρδη και επενδύοντας 1 δισ. ευρώ στην καινοτομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στην κερδοφορία επέστρεψε η Thyssenkrupp AG για το έτος χρήσης του 2018, ενώ οι πωλήσεις υποχώρησαν ελαφρώς.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη για το έτος χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 8 εκατ. ευρώ μετά από ζημιές 649 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος.

Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 42,75 δισ. ευρώ από 42,97 δισ. ευρώ, ενώ οι παραγγελίες υποχώρησαν 3% στα 42,75 δισ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων ήταν 1,55 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης