Τα μεγάλα όπλα ετοιμάζονται να βγάλουν από τη φαρέτρα τους ΗΠΑ, Ε.Ε. και Κίνα σε έναν εμπορικό πόλεμο, που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη και πληγώνει βαθιά τις αγορές.

Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, να κάνει πράξη την απειλή για δασμούς σε εισαγωγές αυτοκινήτων και σύμφωνα με πληροφορίες οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να απαντήσουν με δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές ύψους έως και 300 δισ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό τις συνθήκες αυτές η πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου βρίσκει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στα ύψη και τα ταμπλό ανά τις μεγάλες αγορές του πλανήτη βυθισμένα στο κόκκινο.

Οι ρευστοποιήσεις άρχισαν από την Ασία και μεταδόθηκαν στην Ευρώπη.

Στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, που βρίσκεται ήδη από την περασμένη εβδομάδα σε bear market, έχοντας υποχωρήσει σχεδόν 25% σε σχέση με τα υψηλά Ιανουαρίου, ο Σύνθετος Δείκτης υποχώρησε έως και 3% ενδοσυνεδριακά και έκλεισε τελικά στο -2,5%. Πτώση 2,2% και για τον Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης στις 13:55 ώρα Ελλάδος καταγράφει πτώση 1%. Οι απώλειες περιορίζονται την τελευταία ώρα για τις γερμανικές μετοχές, με τον DAX, που λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης υποχωρούσε 1,25%, να καταγράφει τώρα πτώση μόλις 0,5%. Στο Παρίσι ο CAC 40 είναι στο -1%, ενώ και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 1%, έχοντας νωρίτερα σημειώσει πτώση έως και 2%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης Τιμών παρουσιάζει ελαφρά πτώση 0,5%, με τις απώλειες του τραπεζικού κλάδου να ανέρχονται στο 1%.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποτιμάται 0,5% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στα 1,1640 δολάρια ανά ευρώ. Το δολάριο ενισχύεται επίσης έναντι της στερλίνας, ενώ παραμένει σταθερό έναντι του ιαπωνικού γιεν. Υποτιμάται από την άλλη 0,2% έναντι του ελβετικού φράγκου, το οποίο λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους αναταραχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης