Στα κέρδη επέστρεψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα το απόγευμα, σε μια συνεδρίαση που στο μεγαλύτερο μέρος της χαρακτηρίστηκε από μικτά πρόσημα εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και για το πόσο επηρεάζει ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανέτρεψε τις αρχικές απώλειες και έκλεισε με κέρδη 0,48%, αυξημένος κατά 0,90 μονάδες, στις 387,75 μονάδες, με τις μετοχές τηλεπικοινωνιών να χάνουν 0,7%, ενώ αυτές των αυτοκινητοβιομηχανιών να παρασύρουν τον δείκτη ανοδικά με κέρδη 0,84%. Ο Euro Stoxx 50, κατέγραψε άνοδο 0,13%, ή 4,59 μονάδων, κλείνοντας στις 3.502 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,52%, ή 64,02 μονάδων, στις 12.387 μονάδες. Ο γαλλικός CAC ανέτρεψε τις αρχικές απώλειες και έκλεισε με κέρδη 0,10%, ή 5,35 μονάδες, στις 5.578 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 επίσης “γύρισε” και στο κλείσιμο κατέγραψε άνοδο 0,34% ή 25,75 μονάδων, κλείνοντας στις 7.531 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε οριακές απώλειες 0,02% κλείνοντας στις 22.178 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με άνοδο 0,33% στις 9.323 μονάδες.

Οι traders ενσωματώνουν στις κινήσεις τους τον ρυθμό ανάπτυξης 6,2% της κινεζικής οικονομίας το β’ τρίμηνο του έτους, τον μικρότερο εδώ και 27 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας ήταν ανάλογη των εκτιμήσεων, ενώ τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις σε πάγια, κινήθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Οι προοπτικές της ιταλικής οικονομίας βελτιώθηκαν περισσότερο από κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας το τετράμηνο που έληξε τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, γεγονός που γεννά ελπίδες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να εκτυλίσσονται στο φόντο των κινήσεων των επενδυτών, με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί να δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, στον βαθμό που η τελευταία θα επανέλθει στην συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, πάντως, υποδέχθηκε με ψυχρότητα την πρόταση του Ρουχανί, τονίζοντας ότι στόχος της Τεχεράνης είναι να σύρει την κυβέρνηση Τραμπ στο ίδιο μονοπάτι με την κυβέρνηση Ομπάμα.

Σε εταιρικά νέα, η μετοχή της βελγο-ολλανδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Galapagos κατέγραψε “άλμα” της τάξης του 18,3%, σε ιστορικά υψηλά, μετά την αγορά μεριδίου της από την αμερικανική Gilead Sciences έναντι 5,1 δισ. δολαρίων.

Η βρετανική εταιρεία λογισμικού Micro Focus στο άλλο άκρο του ευρωπαϊκού δείκτη των blue chips, είδε τη μετοχή της να σημειώνει πτώση 6%, μετά την πώληση από τον εκτελεστικό πρόεδρό της μετοχών συνολικής αξίας 14,6 εκατ. δολ.

Οι μετοχές του γίγαντα ποτών AB InBev έπεσαν 0,6% μετά την αλλαγή πλάνων, καθώς ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύει να διεκδικήσει είσοδο στα ασιατικά χρηματιστήρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης