Την εφαρμογή πανελλαδικής πλατφόρμας για την κατανομή ζητά με επιστολής της στην Ένωση Περιφερειών η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, χαρακτηρίζοντας απολύτως αναγκαία τη παράταση.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Κώστα Αγοραστό, με θέμα την κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων, θέμα που άπτεται των υπό διαμόρφωση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και επηρεάζει άμεσα τις ενισχύσεις των παραγωγών, ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Σατολιάς ζητά να δοθεί ικανή χρονική παράταση προκειμένου να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να ανταπεξέλθουν, κάτι που προϋποθέτει επίσης την παροχή της σχετικής δυνατότητας, μέσω ενιαίας πλατφόρμας, που θα περιλαμβάνει το σύνολο της επικράτειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά η επιστολή, που κοινοποιείται επίσης στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,
Όπως πολύ σωστά είχατε ο ίδιος επισημάνει στη σχετική σύσκεψη με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, όταν παρουσιάσατε τον «οδικό χάρτη» για τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων, προκειμένου οι Περιφέρειες να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο, πέραν των όποιων ζητημάτων άπτονται της κοστολόγησης, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενιαίου χαρτογραφικού υπόβαθρου και, ασφαλώς, η υποβοήθηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι ίδιες οι Περιφέρειες, με την ειδική εφαρμογή που σε αρκετές περιπτώσεις έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες, μέσω της οποίας εφαρμογής μπορούν οι κτηνοτρόφοι να εντοπίσουν τα βοσκοτόπια τους, η γενικότερη σύγχυση παραμένει, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο για τους κτηνοτρόφους να «ψάξουν» σε όλες τις Περιφέρειες (εφ’ όσον υπάρχει η εφαρμογή) και να δουν που πρέπει να απευθυνθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά, ακόμη κι αν καταφέρουν να εντοπίσουν το που το απολύτως σαθρό μηχανογραφικό σύστημα του «αναρμόδιου» πλέον ΟΠΕΚΕΠΕ τους έχει εντάξει, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, με δεδομένο ότι αυτό απαιτεί τη μετακίνηση συχνά σε περισσότερες των δυο Περιφερειών.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνουμε πως είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει παράταση, καθώς η προθεσμία της 29ης Δεκεμβρίου λήγει και εκατοντάδες κτηνοτρόφοι μοιάζουν χαμένοι στο λαβύρινθο μιας απίστευτης διαδικασίας, που, χωρίς τεκμηρίωση βοσκοϊκανότητας, θέτει σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ενιαία εφαρμογή για το σύνολο τη χώρας, ώστε οι κτηνοτρόφοι να μπορούν εύκολα και γρήγορα να εντοπίζουν το που η «τεχνική λύση» τους έχει κατατάξει και το τι πρέπει να κάνουν, που να απευθυνθούν, προκειμένου να απομακρύνουν τον κίνδυνο απώλειας των ενισχύσεων από τη νέα χρονιά.

Με απλά λόγια: Σε μια πλατφόρμα, με έναν αριθμό λογαριασμού, με το ΑΦΜ τους να βλέπουν τι έχουν και που και να μη χρειάζεται να εξαντλούνται σε αναρμόδιους υπαλλήλους αναρμόδιων υπηρεσιών, σε Δήμους και Περιφέρειες σε όλη τη χώρα και χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν σε όλες τις επιμέρους εφαρμογές.
Με δεδομένο ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στις Περιφέρειες και λαμβάνοντας υπόψιν ότι η αποσπασματικές ενέργειες από κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά δεν έλυσαν το πρόβλημα, σας καλούμε να αναλάβετε την πρωτοβουλία για την υπό τη σκέπη της Ένωσης Περιφερειών, σε επίπεδο επικράτειας ανάλογη εφαρμογή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης