Βρετανία: Σε επίπεδα-ρεκόρ ο αριθμός των μισθωτών τον Σεπτέμβριο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021, 13:22
Βρετανία: Σε επίπεδα-ρεκόρ ο αριθμός των μισθωτών τον Σεπτέμβριο

Οι Βρετανοί εργοδότες αύξησαν τον αριθμό των υπαλλήλων τους σε επίπεδα-ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν να λήξει το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης μισθών, ενδυναμώνοντας πιθανόν την πορεία της Τράπεζας της Αγγλίας προς την πρώτη -μετά την πανδημία- αύξηση των επιτοκίων.

Ο αριθμός των εργαζομένων στα μισθολόγια των επιχειρήσεων σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν να συγκεντρώνονται τα στοιχεία αυτά, το 2014, αυξημένος κατά 207.000 από τον Αύγουστο.

Οι εργοδότες στράφηκαν σε εταιρείες στελέχωσης για να βρουν υπαλλήλους, ενώ ξενοδοχεία και επιχειρήσεις στον κλάδο τροφίμων δημιούργησαν θέσεις εργασίας, καθώς ανέκαμψαν από τα lockdowns.

Σύμφωνα με άλλα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 4,5% για τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο, από το 4,6% την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προετοιμάζεται να γίνει η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που αυξάνει τα επιτόκια από τότε που ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού. Ο πληθωρισμός κινείται προς το 4% ή και ψηλότερα - πάνω από τον στόχο της τράπεζας για 2%.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αναμένει να δει πόσοι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά μετά το τέλος του προγράμματος αναστολής εργασίας που επιδοτούσε μισθούς, προκειμένου οι πολίτες να κρατήσουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Περίπου 1 εκατ. άνθρωποι πιθανόν να συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό, όταν έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Resolution Foundation.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός-ρεκόρ των κενών θέσεων εργασίας καταδεικνύει την έλλειψη υποψήφιων εργαζομένων μετά την πανδημία και τους ελέγχους που ασκεί η Βρετανία μετά το Brexit στους εργαζομένους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δυσκολεύοντας τους εργοδότες να βρουν προσωπικό.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021, 13:34