Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών, κ. Αποστόλης Βεσυρόπουλος και ο Τομεάρχης Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, με την οποία αναδεικνύουν τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει η φοροδιαφυγή από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός ότι, τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε σχετικός νόμος για την επιβολή φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών τύπου Airbnb, ο νόμος αυτός είναι ανενεργός, ενώ είχε προσδιοριστεί η 1η Φεβρουαρίου 2017 ως ημέρα εφαρμογής του νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι, 10 μήνες μετά, δεν έχει λειτουργήσει το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για να διασταυρώνονται τα στοιχεία των μισθώσεων και των εισοδημάτων που προκύπτουν από αυτές.

Τονίζουν, επίσης, ότι πολλές από τις προϋποθέσεις για την ένταξη κατοικιών στο Μητρώο Βραχυχρόνιων Μισθώσεων είναι ανεφάρμοστες, ενώ δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά ούτε και ελεγκτικός μηχανισμός.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, σε δήλωσή του, αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατάσταση είναι κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη.
Πρέπει να υπάρχουν κανόνες, κυρίως, όμως, πρέπει οι κανόνες αυτοί να εφαρμόζονται.
Υπάρχει τεράστια απώλεια δημοσίων εσόδων από τη φοροδιαφυγή, ενώ πλήττονται και τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης