Μέσα σε τέσσερις μήνες καταρρίφθηκε το περυσινό ετήσιο ρεκόρ των αποποιήσεων κληρονομιών σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», σε 71 ειρηνοδικεία σε όλη την Ελλάδα οι σχετικές αιτήσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στο α΄ τετράμηνο του 2019, είναι σε αρκετές περιπτώσεις ισάριθμες ή και ξεπερνούν εκείνες που έχουν καταγραφεί συνολικά για το 2018, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς περί τριπλασιασμού των αποποιήσεων στο τρέχον έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλα ειρηνοδικεία της χώρας, όπως αυτό του Αργοστολίου – Σάμης, το οποίο έχει δεχθεί έως σήμερα 125 σχετικά αιτήματα, ήτοι μόλις ένα λιγότερο σε σχέση με ολόκληρο το 2018, της Θάσου, που πέρυσι συγκέντρωσε 60 αιτήσεις έναντι 50 το πρώτο τετράμηνο του 2019, αλλά και της Καλλονής (29 το 2018 και 21 το εφετινό 4μηνο).

Με διπλάσιες αποποιήσεις σε σχέση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2019 και ο Πειραιάς, το Ειρηνοδικείο του οποίου δεν προλαβαίνει να… στοιβάζει τις σχετικές αιτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία δε, μέσα σε τέσσερις μήνες σχεδόν 1.000 δημότες του έσπευσαν να αποποιηθούν την κληρονομιά, όταν ο αριθμός αυτών για το σύνολο του 2018 μόλις ξεπερνούσε τους 1.550.

Αυξητική είναι η τάση και στη Ρόδο, με τις αποποιήσεις στο νησί των ιπποτών να «αγγίζουν» σήμερα τις 320, όταν το περυσινό έτος κινήθηκαν πέριξ των 640.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αντίποδα, η ροή των αιτήσεων σε ορισμένες περιοχές, όπως στον Βάμο Χανίων ή στην Κάλυμνο, είναι μειωμένη τους πρώτους μήνες του 2019 εν συγκρίσει με το κλείσιμο του 2018 (10 έναντι 106 πέρυσι και 40 έναντι 198 αντίστοιχα).

«Αυτό δεν σημαίνει πως στο τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουμε λιγότερες αποποιήσεις» σπεύδουν να σχολιάσουν αρμόδιες πηγές, αποδίδοντας την… υστέρηση στη στροφή του ενδιαφέροντος των κληρονόμων σε άλλες εργασίες, όπως αυτές του Κτηματολογίου.

Άλλωστε, βάσει νόμου, έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία τεσσάρων μηνών για να αποποιηθούν την κληρονομιά, που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή και τον λόγο της. Σύμφωνα με νομικές πηγές, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χρόνος ξεκινάει από τη χρονική στιγμή που έμαθε για τον θάνατο του κληρονομουμένου.

«Ο νόμος πρέπει να αλλάξει, έτσι ώστε η διαδικασία αποποίησης να σταματάει στην τρίτη γενιά. Μόνον έτσι θα αποσυμφορηθούν οι βεβαρημένες με παράλληλα καθήκοντα υπηρεσίες».

Αυτό τονίζει στον «Ε.Τ.» υπάλληλος του Ειρηνοδικείου Αιγίνης, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 59 σχετικά αιτήματα. Υπενθυμίζεται πως όταν υπάρχει κληρονομιά χωρίς διαθήκη, τότε σε αυτήν καλούνται με την εξής σειρά οι ακόλουθες τάξεις:

1η: Οι κατιόντες του κληρονομουμένου, ήτοι ο γιος, ο εγγονός και το δισέγγονο.

2η: Οι γονείς του κληρονομουμένου, μαζί με τους αδελφούς του, καθώς και τα τέκνα και οι εγγονοί των αδελφών, εφόσον αυτοί δεν ζουν.

3η: Οι παππούδες και γιαγιάδες του κληρονομουμένου και από τους κατιόντες αυτών τα τέκνα και οι εγγονοί.

4η: Οι προπαππούδες και οι προγιαγιάδες του κληρονομουμένου.

5η: Εάν δεν υπάρχουν συγγενείς της πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης τάξης, καλείται μόνος του ο επιζών σύζυγος ως κληρονόμος σε όλη την κληρονομιά.

6η: Εάν δεν υπάρχει κανένας συγγενής των υπόλοιπων τάξεων, ούτε επιζών σύζυγος, καλείται το Δημόσιο, το οποίο δεν έχει δικαίωμα αποποίησης.

Ασφάλεια ζωής

Την ασφάλεια ζωής δανειοληπτών «δείχνουν» ως λύση ενάντια στις αποποιήσεις παράγοντες της αγοράς. Όπως εξηγούν στον «Ε.Τ.», δεδομένου ότι πολλές κληρονομιές ακινήτων συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια, ο κληρονομούμενος θα μπορούσε με τον τρόπο αυτόν να είχε «εξασφαλίσει» τους κληρονόμους του, αποτρέποντας, έτσι, την αποποίηση της περιουσίας του.

«Με την επίμαχη ασφάλιση οι συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού δεν επιβαρύνονται με την εξόφληση του στεγαστικού δανείου σε περίπτωση πολύ σοβαρού γεγονότος. Επομένως, παύει να υφίσταται ο βασικότερος από τους λόγους που ωθεί τους κληρονόμους να προβούν σε αποποίηση» αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι παρά τη χρησιμότητά της δεν επιλέγεται από τους Έλληνες.

Προς επίρρωση, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς έχει συνάψει 193 αντίστοιχα συμβόλαια (τα 10 εκ των οποίων πέρυσι). «Μολονότι πρόκειται για ομαδικά προγράμματα, που σημαίνει ότι υπό την “ομπρέλα” τους καλύπτονται χιλιάδες ασφαλισμένοι, το ποσοστό τους δεν ξεπερνά το 20% των στεγαστικών δανείων» συμπληρώνουν στελέχη τραπεζών που ασχολούνται με ασφαλιστικά προϊόντα και καταλήγουν:

«Ο λόγος εδράζεται στην ελλιπή ασφαλιστική συνείδηση και λιγότερο στο κόστος, μιας και σε ένα μέσο δάνειο, αξίας 100.000 ευρώ, τα ασφάλιστρα ξεκινούν από 270 ευρώ/χρόνο».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης