Τάξη στο χάος που επικρατεί σε χιλιάδες παραλίες της χώρας κατά τους εαρινούς και τους θερινούς μήνες επιχειρεί να βάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις στις οποίες κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις των κλάδων της μαζικής εστίασης, της ψυχαγωγίας και τουρισμού, καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιες εκτάσεις, πέραν αυτών που έχουν εκμισθώσει στις ζώνες του αιγιαλού και της παραλίας, ή εγκαθιστούν αυθαίρετες κατασκευές στις εκτάσεις του αιγιαλού και της παραλίας που έχουν εκμισθώσει, για να εξυπηρετήσουν τις δραστηριότητές τους, παραβιάζοντας του όρους των συμβάσεων που έχουν υπογράψει με τους δήμους ή με το Δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιστρατεύει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για ελέγχους και αυτοψίες σε παραλιακές περιοχές και με σκοπό τον εντοπισμό αυθαίρετων παρεμβάσεων και άλλων ενεργειών των επιχειρηματιών, με τις οποίες παραβιάζονται οι συμβάσεις παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας που έχουν συναφθεί με τους δήμους ή το Δημόσιο.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επισκέψεις στους χώρους που έχουν εκμισθωθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα εξετάζουν εάν οι επιχειρήσεις αυτές τηρούν πιστά τους όρους των συμβάσεων παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας, τις οποίες έχουν συνάψει.

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνουν παραβάσεις θα επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ θα εισηγούνται ακόμη και μέτρα άμεσης απομάκρυνσης ή και καταστροφής των παράνομων εγκαταστάσεων και κατασκευών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει στην αναμόρφωση της νομοθεσίας για τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας, προωθώντας νομοθετικές ρυθμίσεις για την τροποποίηση και επικαιροποίηση του ισχύοντος από το 2001 νόμου 2971. Την εξέλιξη αυτή προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου μιλώντας στη Βουλή.

Τι θα εξετάζουν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», εντός των προσεχών μηνών το ΣΔΟΕ θα αρχίσει να ασκεί τις νέες αρμοδιότητες, για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου στις ζώνες του αιγιαλού και της παραλίας και τον εντοπισμό αυθαίρετων καταπατήσεων και κατασκευών, οι οποίες του δόθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 142/2017, για τον νέο οργανισμό του υπουργείου Οικονομικών. Το συγκεκριμένο Π.Δ. δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Νοεμβρίου 2017 και τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο δράσης, που έχουν ήδη καταρτίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, προβλέπει την πραγματοποίηση αιφνιδιαστικών επισκέψεων από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας σε εκτάσεις της ζώνης του αιγιαλού και της παραλίας, οι οποίες έχουν παραχωρηθεί με συμβάσεις μισθώσεων σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης θαλάσσιων σκαφών (τζετ σκι, θαλασσίων ποδηλάτων κ.λπ.) και άλλες επιχειρήσεις συναφών δραστηριοτήτων.

Οι υπάλληλοι του Σώματος είτε μόνοι τους είτε μαζί με υπαλλήλους άλλων συναρμοδίων δημοσίων υπηρεσιών θα πραγματοποιούν αυτοψίες και ελέγχους για να διαπιστώνουν εάν τηρούνται πιστά οι όροι των συμβάσεων που έχουν συνάψει οι επιχειρήσεις είτε με τους δήμους είτε απευθείας με το Δημόσιο.

Ειδικότερα, θα ελέγχουν εάν οι επιχειρηματίες ασκούν τις δραστηριότητές τους στα όρια των εκτάσεων που τους έχουν παραχωρηθεί ή εάν έχουν επεκταθεί πέραν των νομίμων αυτών ορίων και έχουν καταπατήσει επιπλέον εκτάσεις, τοποθετώντας αυθαίρετα δικές τους εγκαταστάσεις ή άλλες κατασκευές (π.χ. εάν έχουν καταλάβει περισσότερα τετραγωνικά μέτρα από τα προβλεπόμενα στις συναφθείσες συμβάσεις, για να εγκαταστήσουν ομπρέλες και ξαπλώστρες ή τραπεζοκαθίσματα ή εξέδρες ή πίστες για την πραγματοποίηση συναυλιών κ.λπ.).

Επιπλέον, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα εξετάζουν εάν οι εγκαταστάσεις και οι κατασκευές στους χώρους που έχουν εκμισθωθεί από τις επιχειρήσεις είναι οι αναγραφόμενες στις συμβάσεις, ή εάν έχουν προστεθεί αυθαίρετα και παράνομα και άλλες μη προβλεπόμενες εγκαταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση που θα εντοπίζουν παραβιάσεις των όρων των συμβάσεων παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας θα επιβάλλουν τα πρόστιμα που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, ενώ θα εισηγούνται στις συναρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου κι άλλες κυρώσεις, όπως π.χ. την απομάκρυνση ή ακόμη και την καταστροφή των αυθαίρετων εγκαταστάσεων και κατασκευών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης