Βιοτέχνες με οφειλές από 50.000 έως 800.000 ευρώ αποτελούν τη μερίδα του λέοντος όσων έχουν μέχρι σήμερα επισκεφτεί το Τμήμα Ενημέρωσης Οφειλετών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι μικροοφειλέτες έχουν κατά κύριο λόγο οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, ενώ έχουν εκκρεμότητες με μικροποσά προς τις τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεγάλες, δε, προσαυξήσεις των οφειλών προς τα δημόσια ταμεία είναι αυτές που ταλανίζουν τις εν λόγω επιχειρήσεις.

Αντίθετα οι οφειλέτες με μεγαλύτερα ποσά είναι υπόχρεοι, κυρίως, προς τράπεζες. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτιών στο παρελθόν είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις, τις οποίες, ωστόσο, δεν κατόρθωσαν να τηρήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το στοίχημα που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες είναι να καταφέρουν να μειώσουν τα κόκκινα επιχειρηματικά από τα 43 δισ. ευρώ που είναι σήμερα τουλάχιστον στα 34 δισ. έως το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι συνθήκες πλέον γίνονται περισσότερο πιεστικές για τους οφειλέτες, με τις τράπεζες να θέλουν να ρυθμίσουν με πιο επιθετικό τρόπο τα κόκκινα δάνεια, διαδικασίες fast track για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, και τον εξωδικαστικό μηχανισμό να οδεύει προς τη λήξη του στο τέλος του έτους» σημειώνει ο επικεφαλής του τμήματος, σύμβουλος επιχειρήσεων Γιάννης Ρουκάς, ο οποίος επισημαίνει πως αποτελούν θετικό βήμα οι πρόσφατες βελτιώσεις στη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού (μεταξύ άλλων η ένταξη οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, αλλά και η δυνατότητα ένταξης στη διαδικασία χρεών που “γεννήθηκαν” το 2017), που ο επιμελητηριακός κόσμος και δη το ΒΕΘ ζητούσαν μετ΄ επιτάσεως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης