Τον γύρο του διαδικτύου κάνει από το πρωί η είδηση πως ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έβαλαν λουκέτο για δύο ημέρες στο γνωστό εστιατόριο Άσπρο στον Αμπελά της Πάρου. Οι πληροφορίες που διακινήθηκαν από κύκλους της ΑΑΔΕ ήταν σαφείς και ανέφεραν πως ο λόγος που έκλεισε για ένα 48ωρο το κατάστημα ήταν διότι, κατόπιν ελέγχου που έγινε σε τραπέζια για σερβιρισμένα αγαθά, διαπιστώθηκε πως δεν είχαν εκδοθεί 17 αποδείξεις.

Έγιναν όμως έτσι τα πράγματα; Επειδή ατυχώς την ώρα του ελέγχου βρισκόμασταν ως πελάτες στο συγκεκριμένο εστιατόριο υπάρχουν κάποια εύλογα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν από την ΑΑΔΕ. Στις πληροφορίες που διακινήθηκαν και ουδέποτε διαψεύστηκαν -ακόμη δεν έχει εκδοθεί επίσημο δελτίο τύπου όπως προκύπτει από το site της Ανεξάρτητης Αρχής- γίνεται λόγος για 17 αποδείξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει όμως από το ρεπορτάζ του zougla.gr, οι αποδείξεις που κατά τον έλεγχο παρουσίασαν πρόβλημα δεν ήταν 17 αλλά 13! Παράλληλα, στα έγγραφα του ελέγχου, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, επισημαίνεται πως πρόκειται για αγαθά σε τραπέζια. Πράγματι, τέτοιος έλεγχος έγινε, υπήρχαν δυο τρεις παρέες -επαναλαμβάνουμε είμασταν εκεί- και οι αποδείξεις είχαν εκδοθεί κανονικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποδείξεις που παρουσίασαν πρόβλημα αφορούσαν σε παραγγελίες πελατών που βρίσκονταν στις ξαπλώστρες και οι οποίες πράγματι δεν είχαν εκτυπωθεί γιατί πολύ απλά δεν είχαν παραδοθεί τα σχετικά αγαθά! Οι ελεγκτές δεν έκαναν τον κόπο να ελέγξουν εάν όντως συνέβαινε κάτι τέτοιο και παρ’ όλα αυτά βεβαίωσαν παράβαση.

Από την αξία άλλωστε των αγαθών. 4, 8, 15 ευρώ κλπ -η συνολική αξία και των 13 αποδείξεων ανέρχεται σε μόλις 324 ευρώ!- είναι φανερό ότι επρόκειτο για παραγγελίες σε ξαπλώστρες και όχι σε τραπέζια.

Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει από τον συγκεκριμένο έλεγχο είναι εύλογο. Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι πεποίθηση μας είναι η εφαρμογή αυστηρών ελέγχων, χωρίς οίκτο, σε μια αγορά φοροδιαφυγής ύψους 2.5 δις. Όταν όμως η προχειρότητα και η εμπάθεια υποκαθιστούν τον αυστηρό έλεγχο είναι σίγουρο ότι  δεν δημιουργείται φορολογική συνείδηση στην αγορά. Το μόνο που παγιώνεται είναι η γνωστή νοοτροπία: Αφού το κράτος με κλέβει θα κλέψω κι εγώ.

Κάναμε ρεπορτάζ. Στο συγκεκριμένο κατάστημα οι υπεύθυνοι μας διαβεβαίωσαν ότι επί οκτώ συναπτά έτη δεν έχει διαπιστωθεί καμία παράβαση. Στην επιχείρηση εργάζονται 53 άνθρωποι εγγεγραμμένοι στο ΙΚΑ οι οποίοι έκπληκτοι παρατηρούσαν τους ελεγκτές να διαπιστώνουν παραβάσεις που δεν υπήρχαν και το χειρότερο να ακυρώνονται δυο γαμήλια τραπέζια τουριστών από τη Ρωσία και την Κίνα. Να διαπομπεύεται ο εργασιακός τους χώρος με κορδέλες που συνήθως τοποθετούνται σε φόνους ή εκτελέσεις από μαφιόζους της νύχτας και να αποκλείουν εκτός από το κατάστημα και την παραλία με τις ξαπλώστρες. Το τελευταίο δεν γνωρίζουμε ποσό νόμιμο είναι αφού η παραλία είναι δημόσιος χώρος και δε μπορεί να αποκλειστεί. Εξάντλησαν την αυστηρότητα του νόμου με μη αληθή στοιχεία κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, σε μια επιχείρηση που αποφέρει σοβαρά έσοδα στο Δημόσιο επί σειρά ετών. Διαπόμπευσαν τον ιδιοκτήτη και απογοήτευσαν τους εργαζόμενους.

Η ΑΑΔΕ οφείλει τουλάχιστον μια πειστική απάντηση σε όλα αυτά. Εάν δεν είμασταν εκεί ως πελάτες θα δυσκολευόμασταν να πιστέψουμε ότι έτσι έγιναν όλα. Αυτό δεν λέγεται ανάπτυξη αλλά κατάντια. Όσοι σήμερα κινούνται με άξονα αναφοράς την ανάπτυξη ας τα λάβουν υπ´ όψιν τους όλα αυτά.

Τα έγγραφα του ελέγχου

 

Διαβάστε επίσης: Ανακοίνωση του «Aspro» για το «λουκέτο» από την ΑΑΔΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης