Στον πόλεμο κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος που συνδέεται με άλλες παράνομες δραστηριότητες ρίχνονται με εντατικούς ρυθμούς οι «ράμπο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Έπειτα από ένα μπαράζ διαρκούς περιορισμού των ελεγκτικών του αρμοδιοτήτων, το Σώμα επανακάμπτει, με ελέγχους που θα αφορούν σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από ένα μπαράζ διαρκούς περιορισμού των ελεγκτικών του αρμοδιοτήτων, το Σώμα επανακάμπτει, με ελέγχους που θα αφορούν σε κρίσιμους τομείς της οικονομίαςΣυνολικά 2.500 έλεγχοι αναμένεται να διεξαχθούν το τρέχον έτος, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει καταρτίσει το Σώμα και οι συναρμόδιες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, στο «στόχαστρο» μπαίνουν:

– εθνικές και κοινοτικές επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και ενισχύσεις. Οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ πραγματοποιούν ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν τηρηθεί οι όροι που τέθηκαν για την επιδότηση επενδυτικών σχεδίων. Ήδη, σύμφωνα με το capital.gr, με βάση τις εισαγγελικές επιταγές, το Σώμα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους για 25 σημαντικές υποθέσεις, από τις οποίες μπλόκαρε ή επιχειρείται η ανάκτηση επιδοτήσεων ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ. Επίσης, για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις συντάχθηκαν και πληροφοριακά δελτία για φορολογικές παραβάσεις συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– η διαφθορά δημοσίων λειτουργών. Έπειτα από σχετικές πληροφορίες και καταγγελίες, ειδικό τμήμα του ΣΔΟΕ προχωρά σε ελέγχους.

– κρατικές ενισχύσεις και τήρηση της νομιμότητας από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το ΣΔΟΕ θα προβεί σε ελέγχους και διασταυρώσεις, θέτοντας ως στόχο να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης, καταχρήσεων και άλλων παράνομων ενεργειών από στελέχη των ΜΚΟ.

– η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Σημαντικό πεδίο ελέγχου στον συγκεκριμένο κλάδο είναι η χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού.

– το ξέπλυμα χρήματος που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες. Στόχος είναι η ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το εμπόριο ναρκωτικών, η πορνεία, το εμπόριο όπλων κ.ο.κ.

– η προστασία της δημόσιας περιουσίας και των εθνικών κληροδοτημάτων. Σε αυτόν τον τομέα, οι έλεγχοι επικεντρώνονται στο να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει καταχρήσεις ή κακοδιαχείριση που έχουν ως αποτέλεσμα τη ζημία του Δημοσίου και δικαιούχων ιδιωτών.

– η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, εκρηκτικών, αρχαιοτήτων και πολιτιστικών αγαθών.

– το ηλεκτρονικό οικονομικό έγκλημα, όπως οι απάτες με τη χρήση του διαδικτύου, η υποκλοπή στοιχείων πληρωμών κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί πως για παραβάσεις που διαπιστώνονται και αφορούν σε άλλα πεδία, όπως για παράδειγμα της εργατικής ή ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενημερώνονται οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης