Τρία βασικά «πακέτα» στήριξης των εργαζομένων θα «τρέξουν» τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Το πρώτο «πακέτο» αφορά σε αποζημιώσεις εργαζομένων που θα βγουν σε αναστολή στον κλάδο στον τουρισμό, το δεύτερο «πακέτο» αφορά τις επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% (ανεξάρτητα αν ανήκουν ή όχι σε πληττόμενο ή κλειστό κλάδο), ενώ το τρίτο αφορά σε όλους τους εργαζομένους ιδίως σε υπαλληλικές θέσεις και προβλέπει τηλεργασία στο 20% του προσωπικού.

Πιο αναλυτικά, το καθένα «πακέτο» προβλέπει τα ακόλουθα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα έχουν ως εξής:

Αποζημιώσεις

Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που θα επαναπροσληφθούν, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που δεν θα επαναπροσληφθούν, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους, στο σύστημα «Εργάνη».

«Συν-Εργασία»

Ο μηχανισμός «Συν-Εργασία» εξακολουθεί να είναι σε ισχύ και για το διάστημα μεταξύ 1ης και 30ης Ιουνίου, σύμφωνα με διάταξη την οποία έχει περάσει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως για να ενταχθεί μία επιχείρηση τον Ιούνιο στη «Συν-Εργασία» θα πρέπει να έχει μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο 8μηνο διάστημα Ιουλίου 2020-Φεβρουαρίου 2021 σε σχέση με το διάστημα Ιουλίου 2019 -Φεβρουαρίου 2020. Στη «Συν-Εργασία» μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι μισθωτοί πλήρους απασχόλησης έχουν προσληφθεί έως 31 Ιανουαρίου του 2021.

Τηλεργασία

Με υπουργική απόφαση ορίζεται πως το ποσοστό της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα μειώνεται στο 20% -επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Capital.gr- για το διάστημα από την 31η Μαϊου έως και την 7η Ιουνίου (έναντι 50% που ίσχυε καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα).

Επίσης προβλέπεται υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης