Τα τουρκικά συνδικάτα καταγγέλλουν τις προτεινόμενες περικοπές αποζημιώσεων που θα επηρεάσουν 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, απειλώντας μαζική απεργία εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει πορεία.

Μέλη της μεγαλύτερης ένωσης της Τουρκίας συγκεντρώθηκαν στις 81 επαρχίες τη Δευτέρα για να καταγγείλουν τις προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία περί αποζημιώσεων αποχώρησης, απειλώντας με γενική απεργία εάν ληφθούν τα μέτρα από το κοινοβούλιο.
«Εάν εισαχθούν στο κοινοβούλιο οι νόμοι σχετικά με την αποζημίωση αποχώρησής μας, θα επεκτείνουμε την πορεία που ξεκινήσαμε σήμερα με γενική απεργία, μια γενική αντίσταση» δήλωσε ο Arzu Cerkezoglu, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DISK), τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και το προσχέδιο του νομοσχεδίου δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, η τουρκική κυβέρνηση περιέγραψε μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες για ένα Σύστημα Συμπληρωματικής Συνταξιοδότησης (TES) που θα μείωνε τα δικαιώματα αποζημίωσης για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών και άνω των 50 ετών.
Απευθυνόμενος στο θέμα σε ομιλία του το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι αλλαγές ήταν απαραίτητες για τη δημιουργία «ριζικής λύσης για τα προβλήματα των εργαζομένων» σε μια εποχή που η χώρα προσπαθεί να αυξήσει τις εξαγωγές και το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν πρόσθεσε ότι το κράτος αναγκάστηκε να ενεργήσει αφού οι ηγέτες των συνδικάτων δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό σχετικά με τα πακέτα αποζημίωσης.
«Γιατί δεν μπορείτε να λύσετε αυτό το ζήτημα μεταξύ σας;» ρώτησε ο Ερντογάν το Σάββατο και πρόσθεσε: «Εάν δεν μπορείτε να το λύσετε μεταξύ σας, προσπαθείτε να μας τοποθετήσετε σε ένα δύσκολο σημείο;». 

Σε απάντηση, οι κύριοι συνδικαλιστικοί ηγέτες της Τουρκίας παραπονέθηκαν ότι αποκλείστηκαν από συναντήσεις υψηλού επιπέδου, στις οποίες καταρτίζεται το νομοσχέδιο, καταδικάζοντας τις προτεινόμενες αλλαγές ως «κόκκινη γραμμή» για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Τουρκία, καθώς η οικονομία των 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνεχίζει να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης πανδημίας κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Adnan Serdaroglu, γενικός γραμματέας της DISK, ανέφερε ότι οι νόμοι περί αποζημιώσεων αποτελούν βάρος για τις τουρκικές εταιρείες που αγωνίζονται εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και το κράτος τροποποιεί τους ισχύοντες κανονισμούς εις βάρος των Τούρκων εργαζομένων.

Πρόσθεσε ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα μειώσουν την ασφάλεια της εργασίας σε πολλούς τομείς επιτρέποντας στις εταιρείες να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζόμενους κατά βούληση.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης