Ένα σχέδιο Β’ εξετάζει η Κομισιόν για το «καυτό» ζήτημα της περικοπής συντάξεων στην Ελλάδα που προβλέπεται από 1/1/2019. Το σχέδιο αφορά στην αναβολή εφαρμογής του μέτρου για τον Απρίλιο του ίδιου έτους, οπότε και θα δημοσιευθούν τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία της Eurostat για το 2018.

Το σχέδιο αφορά στην αναβολή εφαρμογής του μέτρου για τον Απρίλιο του ίδιου έτους, οπότε και θα δημοσιευθούν τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία της Eurostat για το 2018Το πλάνο βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο συζητήσεων, τηλεδιασκέψεων κ.ο.κ., ενώ διαπραγματεύσεις έγιναν και στο EuroWorking Group, εν όψει της άφιξης της αντιπροσωπείας των θεσμών στην Αθήνα. Πάγια θέση, βέβαια, είναι η εφαρμογή του μέτρου από την έναρξη του 2019, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το εναλλακτικό σχέδιο.
Αυτό διότι η Κομισιόν αναμένει να υπάρξουν πιέσεις εκ μέρους της Ελλάδας με επιχειρήματα περί καλής πορείας των δημοσιονομικών και ύπαρξης υπερπλεονασμάτων.

Η αναβολή θα αποτελούσε μια θετική εξέλιξη για την κυβέρνηση σε περίπτωση που κηρυχθούν πρόωρες εκλογές, καθώς το συγκεκριμένο πρόβλημα μετατίθεται για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως και να έχει, εάν και εφόσον εγκριθεί το «plan B» της Κομισιόν, τότε δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν τα αντίμετρα που είχαν προαναγγελθεί για το έτος 2019.
Στα αντίμετρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται επιδόματα ενοικίου και πρώτου και δεύτερου παιδιού, σχολικά γεύματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, επέκταση του μέτρου της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα, μέτρα ενίσχυσης της εργασίας. Πρόκειται για ρυθμίσεις ανακούφισης των κατηγοριών πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και την περίοδο των μνημονίων.
Εναλλακτικά όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν, ακόμη και διά στόματος του επιτρόπου Μοσκοβισί, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να στηρίξει τη μη περικοπή των συντάξεων (σ.σ.: πάγιο αίτημα του ΔΝΤ) από τη στιγμή που τα δημοσιονομικά στην Ελλάδα παρουσίαζαν βελτίωση.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε «στροφή» έπειτα από τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε τόσο από το ΔΝΤ όσο και από ισχυρές κυβερνήσεις εντός ευρωπαϊκού εδάφους.
Σε αυτό το κλίμα, η Αθήνα υποδέχεται αυτές τις ημέρες τους εκπροσώπους των θεσμών και τα τεχνικά κλιμάκια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Στόχος της σε τεχνικό επίπεδο είναι να αποδείξει ότι η μη περικοπή των συντάξεων δεν θα επηρεάσει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης