Το «ηλεκτρονικό σφυρί» χτύπησε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 10.00 το πρωί.

Τα πρώτα ακίνητα που μπήκαν στη διαδικασία είναι μια μεζονέτα στον Κοκκιναρά της Κηφισιάς και πέντε θέσεις πάρκινγκΤα πρώτα ακίνητα που μπήκαν στη διαδικασία είναι μια μεζονέτα στον Κοκκιναρά της Κηφισιάς και πέντε θέσεις πάρκινγκ, οι οποίες ανήκουν σε εταιρεία μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία, που επίσης θα ακολουθήσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκκίνηση των «πλειστηριασμών με ένα κλικ» είναι υπό την εποπτεία του SSM, ενώ στελέχη του ήδη βρίσκονται στην Αθήνα.

Η εκκίνησή τους γίνεται έπειτα από την αναστολή της αποχής που αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι. Η επιστροφή των συμβολαιογράφων ωστόσο στους πλειστηριασμούς θα κριθεί εκ νέου, στην επόμενη συνέλευσή τους, στις 5 Φεβρουαρίου αφού η στάση τους θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων στους πρωταγωνιστές των επεισοδίων σε βάρος τους αλλά και την αλλαγή στο πλαίσιο διεξαγωγής των πλειστηριασμών.

Τα πάντα είναι έτοιμα, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, για να διεξαχθούν οι 18 πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Αργότερα σήμερα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα 10 ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά για τις 10.00 το πρωί επρόκειτο να γίνουν 8 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι έξι τελικά δεν έγιναν, καθώς οι δανειολήπτες έσπευσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους ή να προχωρήσουν σε ανακοπή καταβάλλοντας ένα ελάχιστο τίμημα, υπό τον φόβο της απώλειας των ακινήτων τους.

Σύσσωμη η Ευρώπη πιέζει τώρα για μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, που αγγίζουν τα 100 δις ευρώ. Οι πλειστηριασμοί θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες και ο στόχος που θέτουν οι δανειστές αλλά και η ΕΚΤ είναι να φθάσουν όσο πιο σύντομα γίνεται τους 2.000 – 3.000 το μήνα.

Η διαδικασία

Ως προς τη διαδικασία αξίζει να αναφερθεί πως ήδη οι πρώτοι πλειοδότες έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα ενώ η εγγραφή ξεκινά δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των πλειστηριασμών.

Στο αρχικό στάδιο, έχει οριστεί οι πλειστηριασμοί να γίνονται κάθε Τετάρτη ενώ σε δεύτερη φάση θα διεξάγονται τρεις φορές ανά εβδομάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν καταθέσει την απαιτούμενη εγγύηση, η οποία είναι ίση με το 30% της πρώτης προσφοράς. Η εγγύηση λειτουργεί ως μία διαβεβαίωση πως ο πλειοδότης δύναται οικονομικά να αγοράσει το ακίνητο.

Η όλη διαδικασία θα έχει διάρκεια τεσσάρων ωρών και οι ενδιαφερόμενοι θα προτείνουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν για την εξαγορά του.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο πλειοδότης δύναται να παρακολουθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα τις προσφορές που γίνονται εντός του τετραώρου και να αποφασίζει εάν θα «χτυπήσει» υψηλότερη τιμή. Οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να βλέπουν το όνομα του πλειοδότη, ο οποίος θα ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται κάθε Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18:00.

«Καταλύτης» για τα stress tests

Εν όψει των πανευρωπαϊκών stress tests που θα ξεκινήσουν για τις ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο του 2018 για να βγάλουν το πόρισμά τους τον Μάιο, οι πλειστηριασμοί είναι το στοιχείο που θα κρίνει την επιτυχία των τραπεζών στα τεστ αντοχής.

Και αυτό διότι από τους πλειστηριασμούς και τις τιμές που θα αναδείξουν για τις ρευστοποιήσεις των εμπράγματων εξασφαλίσεων των τραπεζών, ο SSM θα σχηματίσει ποσοτικοποιημένη εικόνα για τη δυνατότητά τους να ανακτήσουν ενέχυρα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Και με τη σειρά της, η εκτίμηση αυτή θα διαμορφώσει τις παραδοχές του SSM με τις οποίες θα αξιολογηθούν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης