Με συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει ότι για το ζήτημα των 120 δόσεων οι θεσμοί θα λειτουργούν εποπτικά κι όχι ως «τελικός κριτής» για τις επίμαχες αποφάσεις.

«Η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Θα εποπτεύουν απλώς τη λειτουργία της, ώστε να μην επηρεάσουν την “κουλτούρα πληρωμών”, γιατί έχουν την εντύπωση – όχι απολύτως άδικα – ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν χαλαρή» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις ρυθμίσεις στην εφορία, ο υπουργός είπε ότι θα τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να μην ενταχθούν όσοι είναι «επαγγελματίες κακοπληρωτές».

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να μην επαναληφθούν φαινόμενα ρυθμίσεων οι οποίες κάλυπταν και αυτούς που είχαν, αλλά δεν πλήρωναν» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως με αυτά τα δεδομένα η ενεργοποίηση της ρύθμισης δεν θα αργήσει πολύ.

Όσον αφορά στο ζήτημα της αναστολής μείωσης του αφορολογήτου για το 2020 δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε πάντως πως «κάθε πράγμα έρχεται στον καιρό του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το σχέδιο για τη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ είπε: «Μίλησε για ένα πολύ ακριβό κομμάτι 3-4 δισ. ευρώ και για μία αναδιάρθρωση που θα προσφέρει δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες και μείωση φόρων».

Θεώρησε λάθος τη σύγκριση της πορείας της Ελλάδας με αυτήν της Πορτογαλίας, αφού, όπως διευκρίνισε, η χώρα της Ιβηρικής έχει βγει από μνημόνιο πριν από τρία χρόνια και η Ελλάδα πριν από έξι μήνες.

«Άλλωστε, θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι η Ελλάδα πέτυχε μια συμφωνία που της εξασφαλίζει για μία 15ετία πληρωμές χρέους πολύ χαμηλότερες από αυτές της Πορτογαλίας. Επιπλέον, έχουν ένα τεράστιο κεφαλαιακό απόθεμα που ξεπερνά τα 35 δισ. που θα το αφήσουμε ως μαξιλάρι στην όποια επόμενη κυβέρνηση» ανέφερε.

Εκλογές

Ερωτηθείς εάν υπάρχει «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την πρόσφατη εκδήλωση στο Γαλάτσι, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως «δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα “κόμμα σούπα”». Επανέλαβε ότι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τάσσεται υπέρ της συνεργασίας «κόκκινο- κόκκινο-πράσινο» (Αριστερά- Σοσιαλδημοκρατία-Οικολόγοι), λέγοντας ότι ακούγοντας τους ομιλητές της «Γέφυρας» δεν διαπίστωσε ότι θέλουν να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουν τη δική τους υπόσταση» είπε, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σαν Αριστερά θα κατέβει στις εκλογές».

Για τον χρόνο, τέλος, των βουλευτικών εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν όταν αποφασίσει ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δική του άποψη «όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά», καθώς, όπως είπε, «για εμένα κάθε μήνας που περνάει θα είναι πιο καλά για τον κόσμο».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης