Στα 780 ευρώ ορίζεται ο νέος κατώτατος μισθός, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Έτσι, από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 780 ευρώ μικτά. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 9,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι γνωρίζει πως η αύξηση δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά προσφέρει σημαντική ανακούφιση. Όπως υπογράμμισε είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μια «γενναία αύξηση μισθού», λαμβάνοντας το μέρισμα της ανάπτυξης το οποίο καρπώνονται δίκαια όλοι.

Αναλυτικά, κατά την έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός τόνισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλημέρα σας, η κυβέρνηση προχωρά σήμερα, στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%.

Έτσι από την 1η Απριλίου, αυτός θα φτάσει τα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ -θυμίζω- που ήταν το 2019. Κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων.

Η νέα αύξηση, προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Αναλυτικά θα μιλήσει για όλα αυτά σε λίγο ο υπουργός Εργασίας.

Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω, ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια, ειδικά από νέες και νέους οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Η νέα αυτή αύξηση, προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα. Σίγουρα, όμως, προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που -θέλω να θυμίσω- τόσο πολύ στηρίχθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων ‘Αννα Στρατινάκη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας και η διευθύντρια Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Εργασία, Κωστή Χατζηδάκη, για την αύξηση του κατώτατου μισθού:

«Η αύξηση λαμβάνει υπόψη το χρέος στήριξης των εργαζομένων ιδιαίτερα σε συνθήκες εισαγόμενου πληθωρισμού, αλλά λαμβάνει υπόψη και την κατάσταση των επιχειρήσεων Ο κατώτατος μισθός είναι 713 ευρώ το μήνα, αυξημένος ήδη κατά 10% σε σχέση με το 2019. 585.000 εργαζόμενοι καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό. Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός τα τελευταία χρόνια, αλλά και ο μέσος μισθός σε σχέση με το 2019», είπε αρχικά ο υπ. Εργασίας.

«Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 780 ευρώ. 34,34 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο. Δεν μοιράζουμε δικά μας λεφτά από τις τσέπες μας. Είναι λεφτά του ιδιωτικού τομέα», συνέχισε. Όπως είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός πρόκειται για αύξηση κατά 9,4%, την τρίτη διαδοχική που γίνεται κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης της ΝΔ.

Όπως συνέχισε κ. Χατζηδάκης, για την αύξηση του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη: α) Η πτώση της ανεργίας που δείχνει ότι η οικονομία έχει δυναμική, β) η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και γ) η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023, στο 2%

«Τι μένει τελικά στην τσέπη του εργαζομένου; Το 2019 έμεναν 548 ευρώ. Σήμερα, με 14 καταβολές θα του μένουν 667 ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία.

Όσον αφορά τις τριετίες ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το καθεστώς θα αλλάξει για όσους συμπλήρωσαν το δικαίωμα το 2012 «όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%».

Όπως σημείωσε ο υπουργός η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από επιδόματα όπως το επίδομα ανεργίας. «Ήταν 399 ευρώ το 2019 και στη συνέχεια ανέβηκε στα 438 ευρώ και πλέον θα είναι 479 ευρώ. Δεν αυξάνεται μόνο αυτό αλλά συνολικά 19 επιδόματα», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Πιστεύουμε ότι με την απόφαση που πήραμε για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ απαντάμε στο αίτημα της κοινωνίας για στήριξη του λαϊκού εισοδήματος χωρίς να αδιαφορούμε για τις ανάγκες και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. Φτάσαμε εδώ γιατί η οικονομία αντέχει», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης