Στα 2 δισ. ευρώ έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός του χρηματοδοτικού εργαλείου ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν δάνειο με επιδότηση του 100% του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια του δανείου.

Όπως γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μέχρι το μεσημέρι της 21ης Μαΐου το ύψος των δανείων κεφαλαίων κίνησης που έχουν χορηγηθεί αγγίζουν τα 557 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέσο ποσό των δανείων ανέρχεται στις 300.000 ευρώ, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί εντός λίγων ημερών προσεγγίζουν τις 1.900, ενώ απομένουν ακόμη προς διάθεση περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ.

Όσες πάντως επιχειρήσεις δεν μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, που αναμένεται να εκκινήσει στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου, είπε ο υπουργός. Με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιάννη Τσακίρη να ξεκαθαρίζει πως το ΤΕΠΙΧ αφορά νέα δάνεια και όχι αναχρηματοδότηση δανείων.

Από την πλευρά του ο ο υφυπουργός Χρήστος Δήμας, αρμόδιος για την έρευνα και την τεχνολογία, είπε πως ουσιαστική στήριξη για την ενίσχυση του R&D αποτελεί η απόφαση για την αύξηση του αφορολόγητου για επιστημονικές και τεχνολογικές δαπάνες από το 130% στο 200% αρχής γενομένης από 1 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Δήμας προανήγγειλε τη δημιουργία μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσες νεοφυείς εταιρείες υπάρχουν και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους.

Όπως είπε, το 50% του κεφαλαίου που θα εισφέρει σε μια επιχείρηση θα αφαιρείται από το φυσικό πρόσωπο. Το ανώτατο ετήσιο ύψος των εισφορών ενός Επιχειρηματικού Αγγέλου θα είναι οι 300.000 ευρώ, ενώ δεν θα μπορεί να εισφέρει περισσότερα από 100.000 ευρώ σε μία επιχείρηση.

Η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στο σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις που θα μπορούν να δίνουν άλλοι φορείς και οικονομικές δραστηριότητες, πλην των τραπεζών. Η εξαίρεση των τραπεζικών ιδρυμάτων από τις μικροπιστώσεις ήταν απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως επίσης απαίτηση ήταν η εποπτική αρχή να μην είναι η Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Τσακίρης ανακοίνωσε επίσης πως έως το τέλος του έτους αναμένονται και τα εξής προγράμματα:

– Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών ύψους 400 εκατ. ευρώ γα έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και υποδομές, τα οποία με τη μόχλευση θα αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ.

– Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος συν-επενδύσεων Επιχειρηματικών Αγγέλων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ.

– Δημιουργία project preparation facility για συντονισμό και χρηματοδότηση ωρίμανσης μεγάλων και στρατηγικών έργων υποδομής ύψους 50 εκατ. ευρώ.

– Πρόγραμμα soft financing για νεοφυείς επιχειρήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.

– Κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδότηση μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

– 100 εκατ. ευρώ συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης