Στα 102 δις τα χρέη προς το Δημόσιο

Στα 102 δις τα χρέη προς το Δημόσιο
Αναλυτικό άρθρο δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» για τα χρέη των Eλλήνων φορολογουμένων αλλά και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. «Η Ελλάδα δεν χρωστάει μόνο στους διεθνείς δανειστές. Και οι ίδιοι οι Έλληνες χρωστούν στο κράτος τους τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. Τώρα αναλαμβάνουν δράση οι φορολογικές αρχές» αναφέρει ο αρθρογράφος.

Στη συνέχεια παραθέτει αναλυτικά τους αριθμούς και τα χρέη της χώρας προς τους διεθνείς δανειστές και συμπληρώνει: «Οι Έλληνες δεν χρωστούν μόνο σε άλλες χώρες αλλά και στο ίδιο τους το κράτος. Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς -που προκύπτουν από στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων-, τον Νοέμβριο του 2017 αυτά τα χρέη ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100 δις €. Ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 55% του ΑΕΠ και το οποίο είναι διπλάσιο από τα φορολογικά έσοδα της περασμένης χρονιάς.

»Πρόκειται για διαπιστωμένες φορολογικές οφειλές. Εάν συνυπολογίσει κάποιος και τη φοροδιαφυγή, τότε προκύπτουν πολύ μεγαλύτερα ποσά. Ειδικοί εκτιμούν ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ανέρχεται ετησίως στα 16 δις €. Αυτό ανταποκρίνεται στο ένα τρίτο των εισπραχθέντων φορολογικών εσόδων. Μόνο η φοροδιαφυγή που προκύπτει από τη μη καταβολή του ΦΠΑ ανέρχεται περίπου σε 6 δις € τον χρόνο. Η κακή φορολογική συνείδηση στην Ελλάδα θεωρείται μια από τις αιτίες της οικονομικής κρίσης της χώρας».

Προς το τέλος του άρθρου, πάντως, ο ανταποκριτής από την Αθήνα επισημαίνει: «Αργά ή γρήγορα ο υπουργός Οικονομικών δεν θα μπορέσει να αποφύγει την παραγραφή ενός μεγάλου μέρους των οφειλών. Ειδικοί εκτιμούν ότι από τα περίπου 102 δις € θα μπορέσει να εισπραχθεί στην καλύτερη περίπτωση το ένα πέμπτο. Διότι πολλοί οφειλέτες έχουν πεθάνει, ενώ άλλοι έχουν χρεοκοπήσει».

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018, 09:58