Μάχη…στατιστικών  στοιχείων για το «βάρος» τους στον κρατικό προϋπολογισμό έδωσαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δικηγόροι του δημοσίου και των δικαστικών υπαλλήλων για το θέμα της κατάργησης των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας στο δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ. 

Πέντε χρόνια μετά την πλήρη κατάργηση τους με βάση μνημονικό νόμο του 2012, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί, τους επόμενους μήνες, για την αντισυνταγματικότητα ή όχι των περικοπών των δώρων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων μετά την παραπομπή του θέματος από το ΣΤ’ Τμήμα του δικαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την θετική αυτή, για τους δημόσιους υπαλλήλους, κρίση του Τμήματος επικαλέστηκαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους για να στηρίξουν νομικά τις προσφυγές τους υποστηρίζοντας ότι  παραβιάζουν τις συνταγματικές  αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Οι προσφεύγοντες τόνισαν ότι είναι ύβρις κατά του ελληνικού λαού η κατάργηση των δώρων τα οποία, όπως είπαν χαρακτηριστικά, δεν «κόπηκαν» ούτε επί  χούντας η επί κατοχής αλλά, τώρα επειδή «δεχόμαστε να μας τα καταργεί η Μέρκελ».

Από την πλευρά του το δημόσιο επιχειρηματολόγησε υπέρ των περικοπών οι οποίες όπως είπαν οι δικηγόροι έγιναν για δημοσιονομικούς λόγους.«Χάσαμε το 13ο μισθό για να διασφαλιστούν οι άλλοι 12 μισθοί», είπαν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, επεσήμαναν πως δεν τίθεται σε κίνδυνο το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων καθώς έχουν σταθερή εργασία και εισόδημα γεγονός που δεν συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πλευρά του δημοσίου έκανε λόγο για απόφαση με μεγάλο δημοσιονομικό αντίκτυπο. Σε περίπτωση που δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα  στους δημοσίους υπαλλήλους  διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία υπολογίζοντας την επιβάρυνση των δημοσίων ταμείων με 3,9 δις ευρώ εφόσον δοθεί μάλιστα αναδρομικότητα στην απόφαση. Υποστήριξαν ότι θα χρειαστεί να μετακυλιστεί το κόστος στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ενώ και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών, καθώς θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας. 

 Οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων απάντησαν πως το δημόσιο υιοθετεί μια στάση απαράδεκτης καταστροφολογίας καθώς το κόστος είναι πολύ μικρότερο και μεγάλο μέρος του θα απορροφηθεί και πάλι από την Εφορία. Το κέρδος είπαν πως είναι περισσότερο ηθικό παρά οικονομικό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης