Συνάντηση με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) είχε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης και το Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ συμφώνησαν σε τρία βασικά ζητήματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Το πολύ μεγάλο ύψος του ΕΝΦΙΑ σήμερα.

-Την ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων.

-Τα φορολογικά κίνητρα αναβάθμισης και ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών της χώρας ώστε να πάρει μπροστά η κατασκευαστική αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισαν ότι η Ομοσπονδία επικροτεί τις ακόλουθες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας:

– Μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια (20% τον πρώτο και 10% το δεύτερο χρόνο). Αυτή η κίνηση θα φέρει το φόρο ακίνητης περιουσίας στο 1% του Α.Ε.Π. περίπου, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

– Έκπτωση 40 – 50% για εργασίες ενεργειακής/λειτουργικής αναβάθμισης.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαγγείλει το μέτρο αυτό (82η Δ.Ε.Θ.) σε όλες τις εργασίες που αφορούν την πλήρη ενεργειακή και λειτουργική/αισθητική ανακαίνιση των υφιστάμενων ακινήτων με σαφή στόχευση τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενίσχυση των επενδύσεων στην αγορά κατοικίας.

Αυτό θα γίνεται με χορήγηση έκπτωσης φόρου (tax credit) – κατόπιν καταβολής όλων των νόμιμων παραστατικών από τον ιδιοκτήτη – η οποία θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, του δικαιούχου στα τρία επόμενα έτη.

– Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Υπολογίζεται ότι, σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά που απαιτούνται θα περιοριστούν κατά ένα τρίτο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης