Την άμεση κατάθεση διορθωτικής νομοθετικής ρύθμισης που θα λύνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια αναδρομικές συντάξεις και δεν τις είχαν δηλώσει στην εφορία όταν εισπράχθηκαν, προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, που ζήτησε να λυθεί το πρόβλημα με δίκαιο τρόπο και να διαγραφούν τα πρόσθετα υπέρογκα χρεωστικά ποσά με τις προσαυξήσεις για τα αναλογούντα αναδρομικά, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι με προσθήκη νέας διάταξης στο φορολογικό κώδικα θα προβλέπεται διορθωτική τροποποίηση για την πράξη προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κατσώτης ανέφερε ότι χιλιάδες συνταξιούχοι που έλαβαν πρόσφατα εκκαθαριστικά σημειώματα καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματά τους από συντάξεις που δεν δηλώθηκαν στην εφορία όταν εισπράχθηκαν και αφορά κυρίως ποσά που είχαν εισπραχθεί από το 2013 και μετά.

Σε παρέμβαση του, ο προεδρεύων του Σώματος και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, έκανε λόγο για τραγικά λάθη που έχουν γίνει με το θέμα των αναλογούντων αναδρομικών, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος υπήρξε θύμα καθώς εμφανίστηκε να χρωστά στην εφορία 11.500 ευρώ ενώ το οφειλόμενο ποσό ήταν μόλις 140 ευρώ.

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναγνώρισε ότι «είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα» και τόνισε ότι με τη διορθωτική παρέμβαση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και θα έχει αναδρομική ισχύ, θα διορθωθούν τα προβλήματα αυτά χωρίς να αφαιρείται το δικαίωμα προσφυγής του πολίτη στη δικαιοσύνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα είναι μια πλήρης λύση ώστε η φορολογική διοίκηση να έχει τη δυνατότητα ευελιξίας και εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν τα επιβαλλόμενα πρόστιμα.

Η κυβέρνηση άμεσα θα καταθέσει το νομοθετικό κανονιστικό πλαίσιο της φορολογικής διαδικασίας θεσμοθετώντας την ακύρωση ή την τροποποίηση επιβολής προστίμου από την υπηρεσία που υπέβαλε την πράξη και θα γίνει διορθωτική παρέμβαση με βάσει τα στοιχεία που θα προσκομίσουν στη ΔΟΥ», κατέληξε ο κ. Βεσυρόπουλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης