Σημάδια βελτίωσης καταγράφονται το 2019 στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως λόγω της μεγάλης συμμετοχής στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Το «βουνό» των οφειλών που συνολικά φτάνει στα 140 δισ. ευρώ μειώνεται, αλλά νέες υποχρεώσεις δημιουργούνται, κυρίως από συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ που επεξεργάσθηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή δείχνουν πως πλέον σε ρύθμιση βρίσκονται 11,8 δισ. ευρώ οφειλών.

• Στις εφορίες, σημαντική είναι η αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου που έχει ενταχθεί σε ρύθμιση, η οποία οφείλεται κυρίως στη δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ευνοϊκούς όρους βάσει των διατάξεων του ν.4611/2019. Το ποσοστό του ρυθμισμένου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου διαμορφώθηκε στο 6,1% την 1/1/2020, το οποίο αντιστοιχεί σε 6,5 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους προσέγγιζε το 3,5%.

• Στα ασφαλιστικά ταμεία, καταγράφηκε μείωση οφειλών που οφείλεται, όπως αναφέρεται, σε μεγάλο βαθμό στις διαγραφές οφειλών μη μισθωτών βάσει του επανυπολογισμού που προβλέπει ο ν.4611/2019. Στη μείωση συνέβαλαν επίσης οι μειώσεις και οι συμψηφισμοί οφειλών, καθώς και οι εκπτώσεις προσαυξήσεων λόγω ένταξης των οφειλετών σε ρύθμιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τέλος του 2019 οι ρυθμισμένες οφειλές προς το ΚΕΑΟ άγγιξαν συνολικά τα 5,3 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 3,8 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές που εντάχθηκαν στη διαδικασία ρύθμισης που ορίζει ο ν.4611/2019) σημειώνοντας σημαντική αύξηση, καθώς στο τέλος του Ιουνίου του 2019 βρισκόταν σε ρύθμιση το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης