Εκτός από τα εμφανή μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο (σ.σ.: φόροι, περικοπές κ.ο.κ.), στη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών περιλαμβάνονται κι άλλες ρυθμίσεις που στοχεύουν στην είσπραξη οφειλομένων από τους πολίτες.

Εκτός από τα εμφανή μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο (σ.σ.: φόροι, περικοπές κ.ο.κ.), στη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών περιλαμβάνονται κι άλλες ρυθμίσεις που στοχεύουν στην είσπραξη οφειλομένων από τους πολίτεςΟι δανειστές απαίτησαν από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς να ξεκινήσουν ένα σαφάρι προκειμένου να εντοπίσουν όλους εκείνους τους φορολογουμένους που έχουν αναβάλει την καταβολή των χρεών τους προς τις εφορίες, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε άλλες υποχρεώσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει αυτό το αίτημα της υπερεισπραξιμότητας με κάθε μέσον, ενώ η αρχή θα γίνει με νομοθετικά βήματα, όπως διατάξεις, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, που θα τεθούν σε εφαρμογή σύντομα.

Το κατά πόσο θα αποδώσουν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί θα επηρεάσει τη στάση των δανειστών στο εγγύς μέλλον και εάν τελικά θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα από το 2019 κι έπειτα.

Τα μέτρα υπερεισπραξιμότητας που περιλαμβάνονται στην επικαιροποίηση του μνημονίου για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων αφορούν, σύμφωνα με τη capital.gr,:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-στην αυτοματοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνονται εναντίον των φορολογουμένων που δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με προκήρυξη έργου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θα δημιουργηθούν ειδικές ηλεκτρονικές εφαρμογές στη φορολογική διοίκηση που θα οδηγήσουν σε ταχύτατη και στοχευμένη έκδοση κατασχετηρίων εναντίον αυτών που μπορούν να πληρώσουν

-στην απλοποίηση των διαδικασιών αναγκαστικής εκποίησης ακινήτων εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου. Μέχρι στιγμής οι διεργασίες είναι χρονοβόρες και επί της ουσίας οι πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι. Ως αποτέλεσμα το Δημόσιο χάνει έσοδα. Στο σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπεται εκποίηση ακινήτων με βάση την εμπορική αξία (αντί της αντικειμενικής που ισχύει σήμερα) και ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών κατάσχεσης και εκποίησης

-στην επικαιροποίηση και εκκαθάριση της λίστας οφειλετών του Δημοσίου. Ο εν λόγω κατάλογος θα ανανεωθεί, έτσι ώστε σε αυτόν να συγκαταλέγονται αποκλειστικά οφειλέτες που παραμένουν οικονομικά ενεργοί και τα χρέη τους είναι δυνατόν να εισπραχθούν. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι όσοι χρωστούν θα πιεστούν να προσέλθουν στο δημόσιο ταμείο και η φορολογική διοίκηση δεν θα χάνει χρόνο κυνηγώντας οφειλέτες που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης