Κρας τεστ σήμερα για την κυβέρνηση, καθώς τίθενται επί τάπητος σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. ζητήματα που αγγίζουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας. Το οικονομικό επιτελείο θα φέρει στο Eurogroup προς συζήτηση το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων, το ζήτημα του αφορολόγητου καθώς και τα αντίμετρα.
Κρας τεστ σήμερα για την κυβέρνηση, καθώς τίθενται επί τάπητος σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. ζητήματα που αγγίζουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας μαςΜε βάση την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, στο πρώτο μέρος θα τεθούν προς εξέταση τα σχέδια προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η γνωμοδότηση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας και εν συνεχεία η διεύρυνση της ΟΝΕ.

Στο τραπέζι θεωρείται βέβαιο, πάντως, πως θα τεθούν και τα οικονομικά της χώρας μας. Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, οι συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και ο ίδιος ο υπουργός σχεδιάζουν να παρουσιάσουν το υπερπλεόνασμα, προκειμένου να αποδείξουν ότι η περικοπή των συντάξεων είναι περιττή την τρέχουσα περίοδο.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θα διαμηνύσει πως η περικοπή αποτελεί «δημοσιονομικό» κι όχι «διαρθρωτικό» μέτρο. Επίσης, η Αθήνα θα υποστηρίξει ότι οι μειώσεις δεν είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. φέρονται να βλέπουν θετικά ένα τέτοιο σενάριο, τουλάχιστον όσον αφορά στο εγγύς μέλλον.

Ειδικά για το ζήτημα των συντάξεων, η Ελλάδα φαίνεται να πιέζει ως προς αυτήν την κατεύθυνση, έτσι ώστε όλα να έχουν ξεκαθαρίσει πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, στις 21 του μήνα.

Όπως και να έχει, οι οριστικές αποφάσεις επί του ελληνικού αιτήματος για τις συντάξεις θα ληφθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα και με δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου.
Σε διαφορετική περίπτωση, η ευρωομάδα θα αποφανθεί επί του ζητήματος στο τελευταίο -εκτός απροόπτου- για τη χρονιά Eurogroup, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον σχετικά με τη στάση του Βερολίνου αλλά και την τοποθέτηση του ΔΝΤ για το θέμα των συντάξεων.

Το Ταμείο έχει εκφράσει πολλές φορές την άρνησή του στο μέτρο της μη περικοπής τους, καθώς, όπως αναφέρει, πρόκειται για μια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πρέπει να τηρηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στην αποτροπή της περικοπής των συντάξεων για λόγους που έχουμε εξηγήσει, ότι είναι δηλαδή μέτρο αχρείαστο δημοσιονομικά».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης